Egyptens unga kräver att de ansvariga för mordet på Khaled Said ställs till svars.

Polisbrutalitet skakar Egypten

2011-07-01 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Poliser i Egypten skulle ställas till svars för mord. I stället sköts rättegången upp och de anhörigas protester möttes med ny polisbrutalitet och nya sammandrabbningar på Tahrir-torget.

Rättegången mot de poliser som anklagas för mordet på Khaled Said har återigen skjutits upp, nu till den 24 september. Poliserna anklagas för att den 8 juni 2010 ha mördat 28-årige genom att misshandla honom brutalt.

Mordet på Khaled Said är en av de faktorer som utlöste ungdomsrevolten mot Mubarak och har därför stor symbolisk betydelse för folket. Utanför den av pansarvagnar omringade domstolen i Alexandria samlades Khaleds anhöriga, rapporterar statliga dagstidningen Alahram online. Samtidigt pågick protester på Tahrirtorget i Kairo till minne av Khaled Said och januari-revolutionens martyrer. Folk kräver att de ansvariga ska straffas för alla dessa mord och kränkningar.

Beskedet att rättegången om mordet på Khaled Said skulle skjutas upp lämnades tisdagen den 28 juni. Då drabbade de protesterande samman med polisen på Tahrir-torget och utanför inrikesministeriets byggnad. Rykten om att mödrar och familjer till de torterade och martyrer blivit slagna och gripna av polisen ledde till att allt fler anslöt sig till demonstrationen, samtidigt som polisens och arméns våld mot demonstranterna eskalerade.

Onsdagen den 29 juni kallade Youth Revolution Coalition, April 6th Movement och en rad andra grupper till en sitt-in-strejk på Tahrir-torget. På kvällen tältade cirka 2 000 ungdomar på torget och krävde omedelbara rättegångar mot de ansvariga för politiska mord under Mubarak.

Två dagars sammandrabbningar mellan ungdomar och polis har skakat Egypten och ledde till massiva fördömanden mot polisen och övergångsregeringen från alla politiska håll.

Dagstidningen Al-Dostor skrev på torsdag att 3 000 demonstranter samlade utanför inrikesministeriet och krävde ministerns avgång. De anser honom vara ansvarig för attacken mot ungdomar och familjer under senaste dagarna på Tahrirtorget.

Enligt kampanjsidan We are all Khaled Said greps 45 demonstranter mellan den 28 och 29 juni av militären. En av dem är Loai Nagati, 21-årig datavetenskapstuderande som ska ha fängslats utan advokat och konkreta anklagelser i väntan på en militär utredning.

Ungdomskoalitionen har kallat till en massdemonstration på 8 juli, för att tvinga regeringen att påskynda rättegångsprocessen mot de skyldiga till mord och tortyr under Mubarak.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: