Top Withens inspirerade till "Svindlande höjder" och är alltså rätt plats att skrika "Heathcliff!" på.

Motförslag mot mystyrannin i sommarens tevesoffa

2011-07-01 | Helena Brors padlock

KRÖNIKA/KULTUR

Helena Brors är trött på sommarutbudet och erbjuder Svt sina tjänster med några alternativa programförslag.

Statstelevisionens programdistribution är så beständig. Så grundmurad i villfarelsen att 1 maj–31 augusti ser befolkningen knappt på teve och när de så gör är det för att få en dos generationsöverskridande gullemyspystrivsel.

Sommartablån är följaktligen ett gytter av danskt getdräpande, norsk obygdsromantik och till synes slumpmässigt valda repriser. Härmed tar jag tillfället i akt att pitcha några alternativa sommarprogramformat till SVT, med viss hänsyn till publikens antagna begär efter kvasiexotiska naturbilder, agrar domestik och tillkrånglad matlagning. Alla är tänkta som inhemska produktioner.

I stället för Strömsö och Norsk attraktionRegndisets mat: undertecknad gör en kulinarisk strövtur genom Yorkshires dalgångar. I Leeds lyssnar vi på The Sisters of Mercy och frossar på uppvärmda Linda McCartney-burgare serverade med sönderkokta ärter. I Haworth rantar jag omkring på en ljunghed i storm och gastar ”Heathcliff!”. Därefter bjuds det på havresoppa med avslagen ingefärsdricka som måltidsdryck.

I Wakefield besöker vi den årliga rabarberfestivalen och provar på 20 olika sorters rabarbermarmelad. Jag är klädd i trivsamma taftklänningar med stålkrinolin undertill, som en Brontë. Mina värdinnor kedjeröker och säger pittoreskt obegripliga saker som ”Mek certain tha's med plenty fooar seconf 'elpin's”.

I stället för Livet på landet” och 100 procent bondeGlesbygden åter: familjen Hierta förverkligar drömmen om att flytta från Saltsjöbaden till landsbygdens idyll. Lanthandeln har öppet 10.00-15.00 måndag-fredag. Tidskrifthyllan har varken Gods & Gårdar eller Dagens Industri, men väl sju tidningar om traktorer och fyra om bilar.

När det är dags för den årliga slamtömningen demoleras familjens nyrestaurerade utemöbler av slambilen. Äldste sonen blir knivskuren i skolan för att han har läst en hel bok på eget bevåg.

I stället för Spisa med Price och Vid lägereldenFriganmiddag: En grupp driftiga friganer sopdyker och lagar sedan middag på sitt byte. Ingen vet i förväg vilka ingredienserna ska bli. Här gäller det att vara kreativ. Dykning och matberedning varvas med anekdoter och information om konsumtionssamhällets förödande effekter. Allt i en lagom lättsam ton.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: