Carina Sándor, ordförande i styrgruppen för Hållbar Jämställdhet

Miljoner till jämställdhet

2011-07-01 | Gerda Christenson padlock 3

INRIKES

Tjugoen landsting och kommuner får chansen att genomföra jämställdhetsprojekt för att kunna ge likvärdig service till kvinnor och män. Satsningen är tänkt ska leda till långsiktiga förändringar i verksamheterna.

FAKTA

Program för Hållbar Jämställdhet

Sveriges Kommuner och Landsting har fått sammanlagt 225 miljoner av regeringen för att kommuner, landsting och regioner skulle genomföra satsningar inom projektet Hållbar Jämställdhet. Arbetet ska pågå fram till december 2013 och detta är det femte och sista tillfället som pengarna fördelas.

I projektet har även ingått att ta fram en webbsida som ska fungera som kunskapsbank med exempel på hur ett jämställdhetsperspektiv kan införas inom alla verksamhetsområden och i alla led – från beslutsfattande till planering och utförande.

Läs mer på webbsidan Jämställ.nu

21 landsting och kommuner får dela på 27,5 miljoner kronor i den femte och sista fördelningen av pengar i projektet Hållbar Jämställdhet, som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) driver. Pengarna ska gå till olika utvecklingssatsningar som ska leda till att landstingen och kommunerna kan erbjuda likvärdig service för kvinnor och män, tjejer och killar.

– Satsningen ska leda till konkreta och varaktiga förändringar i kommunernas och landstingens verksamheter, säger Carina Sándor, ordförande i styrgruppen för Hållbar Jämställdhet.

SKL:s projekt för Hållbar jämställdhet har pågått sedan sedan 2007 och det är den största svenska satsningen i sitt slag. SKL uppger att totalt 162 miljoner har fördelats till utvecklingsarbeten i offentligt finansierade verksamheter i kommuner, landsting/regioner, förbund och företag.

Ett villkor för att få del av pengarna i projektet Hållbar Jämställdhet har varit att det arbete som planerats har haft ett tydligt medborgarperspektiv, det vill säga att satsningarna ska komma användarna till del; elever, brukare och patienter. För att det ska bli en långsiktig förändring måste ett jämställdhetstänkande införas överallt, även i alla styrsystem och rutiner.

– Jämställdhet är en kvalitetsfråga, som bidrar till bättre prioriteringar och att resurser kan användas på ett bättre sätt, säger Carina Sándor.

Exempel på de jämställdhetssatsningar som fått stöd är fokus på män inom förlossnings- och anhörigvården och könsmedveten biståndsbedömning i socialtjänsten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110704 - Martina Nilsson

Hej. Kan ni inte skriva artiklar om det arbete som pågår i kommunerna? Malmö har fått del av SKL pengar + att de satsar mycket resurser själva i kommunen. Lite konkret praktiskt lokalt arbete hade varit kul att föjla!

mvh

Martina


20110706 - Karin Råghall

Hej Martina, bra synpunkt! Inom kort kommer en artikel som handlar om just det du efterlyser – hur jämställdhetsarbetet kan se ut i praktiken (dock i en annan kommun än Malmö). Håll utkik!


20110711 - Karin Råghall

Här kan du läsa om Eskilstunas jämställdhetsarbete: http://feministisktperspektiv.se/2011/07/08/eskilstuna-raknar-jamstalldhet/

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: