Radiosportens expertkommentator Anette Börjesson.

Tyskland favoriter till VM-bucklan

2011-06-24 | Alva Nilsson padlock

SPORT

På söndag drar världsmästerskapen i damfotboll i gång. Alva Nilsson tar ett snack med Radiosportens expertkommentator Anette Börjesson som är redo för avresa till Tyskland.

Radiosportens expertkommentator Anette Börjesson har mycket att stå i under dessa dagar. Dagen innan avresan mot Tyskland hade hon hoppats att endast packning återstod. Hon hade hoppats kunna knöla ned korsordstidningarna i väskan, välja ut några bra böcker och sedan ligga på sofflocket och ladda batterierna inför några intensiva veckor i ett land som tar damfotbollen på allvar.

Verkligheten ser annorlunda ut. Som chef och ansvarig utgivare för både damfotboll.com och Marta Fotbollsmagasin är det mycket som måste styras innan hon kan lämna företaget vind för våg. Tidningen måste iväg till prenumeranterna och vem fixar matchrapporter från VM:s alla matcher? Trots tidsbristen låter Börjesson inte allt för stressad när Feministiskt Perspektiv når henne och ber om expertutlåtanden inför det VM som bara är ett par dagar bort.

– Om Sverige hittar flytet och har stolpe-in kan de gå till semifinal, allt kan hända, säger Börjesson och jag undrar om det inte är en lite väl sliten klyscha – kan allt verkligen hända?

– Om de kommer in i floowet, då kan allt hända. Att vara inne i det där omtalade floowet är speciellt, då händer mycket. Tro mig, jag har varit där.


Ingen svensk vinnare

Hon som var lagkapten i landslaget som vann EM-guld 1984 och som sett samtliga dam-VM live, hon borde väl ha koll? Och ska man tro experten så överlever Sverige det tuffa gruppspelet även om motståndarna inte är något man skrattar åt

.

– Jag har aldrig sett Colombia spela men deras U20-lag är väldigt bra och många från det laget som tog silver i U20-VM förra året är med i årets VM-lag. Sverige kommer inte leka bort dem. Det blir en jämn och målsnålmatch men ja, Sverige vinner. Nordkorea är världens hemligaste landslag – man ser dem bara vart 4:e år. Det sägs att Tyskland är en maskin men USA är inte långt därifrån. De har tränat ihop hela våren och kan varandra utan och innan, säger Anette om gruppmotståndarna.

Enligt Anette får vi inte se någon svensk vinnare i VM. Varken vårt eget landslag eller USA, ledda av Pia Sundhage, har något att sätta emot hemmanationen.

– Tyskland vinner, jag kan inte se något annat. De har de bästa spelarna och det bästa urvalet, tittar man på deras ungdomslag ser man att Tyskland kommer dominera damfotbollen i flera år framöver. Tyskland är VM:s klart säkraste lag och de spelar klokt. Vad skulle kunna fälla dem? Hemmatrycket? Nej...

Förr om åren var Sverige en klar medaljfavorit i varje mästerskap de gick in i. I år ser läget annorlunda ut. Väldigt få tror att Sverige kommer att vara med och slåss om medaljerna. Anette Börjesson ser en naturlig förklaring till varför det blivit så.

– Vi i Sverige har ingen tilltro till vårt landslag. Det pajades i Finland 2009, i och med matchen mot Norge. Landslaget vet givetvis om det och ångrar den matchen. De vill verkligen ta revansch och visa alla att de är bättre än så. Det är lätt att ha vilja, men de måste spela om det också.


Kina - inga problem att fylla arenor

När jag ber Anette plocka ut vilka spelare som kommer lysa under mästerskapet är första namnet hon väljer givet: Marta Viera Da Silva, världens bästa damspelare fem år i rad. Efter det kommer ett namn som varit med i många år och som redan vunnit både VM och EM flera gånger om, Tysk- damfotbolls stolthet – Birgit Prinz.

– Prinz kommer troligen inte va den spelare som gör flest mål men hon kommer bära laget på många sätt. Inka Grings är den tyska som kommer göra många mål. När vi snackar målskyttar dyker ett svenskt namn upp.Lotta Schelin kommer finnas med på ett hörn. Hon är den som gör mål för Sverige och är i fin form. Gör hon inte mål så spelar hon fram till väldigt många, hon blir viktig.

– Om vi pratar om profiler vill jag också nämna Hope Solo, målvakt i USA. Man lägger inte så mycket fokus på målvakter, men henne ska man hålla koll på, hon lär hålla nollan i några matcher och kommer bjuda på en del spektakulära räddningar.

Vi pratar på ett tag till. Om Tyskland som av tradition bryr sig väldigt mycket om fotboll och där de nu också börjat ta damfotbollen på allvar. Börjesson drar paralleller med både Kina och USA (där de senaste VM-slutspelen hållits) och nämner att det ska bli kul att VM spelas i ett land där de flesta kan damfotboll.

I Kina har man inga problem att fylla arenor, men folket kan generellt ganska lite om damfotboll och publiken i USA består mest av flicklag som inte är vidare värst insatta. Det ser annorlunda ut i Tyskland. Där går folk på damfotboll för att de gillar damfotboll och för att de kan damfotboll. Nästan alla biljetter till mästerskapet är slutsålda. Läktarna kommer vara fyllda med folk som tar damfotboll på allvar.

Skrällar

Vi konstaterar också att VM kan komma att bjuda på ett par skrällar. Hur står sig nykomlingar så som Ekvadorialguinea och Colombia? Hur bra är egentligen Australien och finns det något som kan hota Tyskland. Svaren får vi när som helst

Det är nämligen dags nu. Både för alla landslagsspelare men också för Anette Börjesson. Som spelare hann hon lägga skorna på hyllan innan damernas första VM gick av stapeln, som expertkommentator gör hon sitt sjätte VM-slutspel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: