Medan fler gruppvåldtäkter rapporteras, jagas kvinnor på gator och torg om de har "fel" slöja.

Het debatt om våldtäkter i Iran

2011-06-24 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Debatten om våldtäkter och kopplingen till kvinnors klädsel fortsätter i Iran. Sholeh Irani berättar om det senaste fallet av gruppvåldtäkt, hur rapporteringen manipuleras och hur regimens hållning i frågan möter kritik från allt fler håll.

Läs också:

Intensiv jakt på unga i Iran

Ännu en gruppvåldtäkt har uppmärksammats i Irans statliga medier. Den här gången handlar det om en kvinna som rapporteras ha blivit kidnappad från sin egen bil i östra Iran, våldtagen av omkring 50 personer och som till slut med en mans hjälp lyckades fly brottsplatsen. Statliga tidningar återgav olika versioner av händelsen.

En manipulerad beskrivning som citeras i nättidningar, dominerar. Den hävdar att offret är gift och mor till två barn. Att maken är missbrukare och lämnade henne och barnen för tre år sedan, men att de inte skilt sig. Den kväll då våldtäkten begicks befann hon sig tillsammans med en man i en bil utanför staden.

Mellan raderna

Enligt polisrapporten erkänner hon ett förhållande med denna man. De går ur bilen för att prata. Några unga män, hon kunde inte se exakt hur många på grund av mörkret, attackerade dem, rånade dem, slog ner mannen och tog henne med sig, våldtog henne, ringde efter fler vänner, som också kom dit…

Polisen har gripit ett antal män som hon har identifierat, men hävdar att samtliga förnekar brottet. Enligt polisen finns inga som helst bevis på att något brott har ens begåtts. Det finns inget vittne. De anklagade säger att de rusade från byn i närheten för att hjälpa kvinnan och skrämma bort några ungdomar som störde.

Mellan raderna i rapporteringen går det att utläsa att det är hon som är brottslingen enligt lagen! Hon är gift, men ändå ute med en man i mitten av ingenstans på kvällstid. De går ur bilen för att prata, alltså för att ha sex. Enligt medierna påstår offret att några unga män kom fram till dem. Med det menas att de kanske kom för att hindra dem från att begå en omoralisk handling, vilket är godkänt av sharialagarna. Och det var mörkt och hon inte kunde se dem för att identifiera dem. En sådan kvinna förtjänar våldtäkt, står det mellan raderna, om någon våldtäkt överhuvudtaget ägt rum. Och i så fall ljuger hon. Det är hennes ord mot alla andra.

Kvinnans fel

Rapporteringen kring de uppmärksammade våldtäktsfallen i Iran är motsägelsefulla och manipulerade. Ofta säger polisen att det inte finns några vittnen och vägrar att rubricera brotten som våldtäkt, trots massmedial uppmärksamhet och allmänhetens protester.

Budskapet är rakt, bekant, gammalt och globalt. Våldtäkt är kvinnans fel, menar rikspolischef Radan och hans kollegor runt om i hela landet. Polischefen hävdade i förra veckan att kvinnor som inte bär godkänd slöja ”stimulerade” förövarnas ”sexuella drifter” och att kvinnor med icke-godkänd slöja riskerar att bli våldtäktsoffer.

Det ligger i den iranska regimen intresse att de kvinnor som inte har heltäckande slöja får skylla sig själva. På så sätt ska deras män stödja polisens sommarrazzia som ska tvinga kvinnorna att bära godkända slöjor och därmed förhindra det ökande antalet våldtäkter i landet!

Kritiska röster höjs

Polischefens uttalande i förra veckan om de våldtagna kvinnorna på en familjefest har dock diskuterats och kritiserats, även från myndigheters håll. Experter och myndigheter har varnat för oro och otrygghet i samhället. ”Nu kan vem som helst våldta en kvinna och påstå att hon inte hade täckt sig ordentligt”, sade Teherans vice åklagare till dagstidningen Rozegar.

Motståndet och kritiken mot denna syn på våldtäkt och dess offer har varit relativt starkt i samhället. Rozegar hade publiceringsförbud i två år och är en av de få kvarvarande relativt oberoende dagstidningarna. De ägnade en helsida åt våldtäkt som maktreglerande verktyg och kontrollmekanism mot kvinnorna samt kastade ljus på offret från ett feministiskt perspektiv. Skribenterna förklarar att våldtäkt inte har med sex eller kvinnors utseende och kläder att göra. De skriver att våldtäkt mot kvinnor används både i krig och fred för att befästa det patriarkala systemets makt.

Både dessa feminister och alla de som debatterar frågan i medierna har lagt märke till de plötsligt uppmärksammade våldtäktsfallen, men på olika sätt. Många menar att syftet är att hitta på ursäkter för att kunna utöka den polisiära kontrollen över kvinnors rörlighet, kropp och kläder i samhället. Andra menar att det är ett försök att vända uppmärksamheten från politiska frågor, det faktum att allt fler politiskt aktiva kvinnor arresteras dagligen samt den senaste tidens politiska mord på kvinnor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: