Femtastics Vanessa Marko och Nathalie Missaoui

Femtastiska sommarnätter

2011-06-24 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

Femtastic är ett nytt namn på klubbhimlen men är mycket mer än så. FemPers har pratat med Vanessa Marko, projektledare och producent för gruppen som skapar nätverk för kvinnor i musikbranschen.

MER INFO

http://www.facebook.com/pages/Femtastic/106123039476728

Sedan i våras arrangerar Femtastic klubbar i flera av Södra teaterns lokaler i Stockholm, där liveartister, dansare, scenografer och konstnärer samsas. Nästa datum är den 15 juli då Malena Uamba kommer att uppträda; inbjudna är även serietecknarna Lisa Ewald och Hanna Stenman.

Musikaliskt vill Femtastic ha en urban prägel och satsar på soul, funk, hip hop och r´n´b. I sommar arrangeras även klubb i Umeå i Femtastics regi.

Vilka är Femtastic?

– Vi är ett produktions- och bokningsbolag som jobbar som ett kollektiv, ett musikkollektiv framför allt. Syftet med Femtastic är att inom musikbranschen organisera sig kvinnor emellan och skapa utrymme och uppmärksamhet kring det vi håller på med på ett bra sätt. Vi är ett ganska välorganiserat nätverk som producerar klubbar och musik och letar fram kvinnliga talanger. Det är som en rörelse, det är det som är så himla kul, alla vi som är med har befunnit oss i musikbranschen i flera år.

– Det är flytande. Samtidigt som det finns ett tydligt uttalat syfte och mål så är det en dynamisk rörelse. Jag spenderade till exempel vintern i Chile och där skapade vi också ett stort Femtastic-event som var enormt lyckat, med kvinnliga chilenska talanger. Alla hjälptes åt och de har fortsatt med idéerna och arbetet där borta. Jag tror att vi kan ta det överallt, för de strukturer vi pratar om i Sverige finns i allra högsta grad på andra platser på jorden.

Hur pass uttalad är den feministiska tanken?

– Jag är verkligen uttalat feministisk i allt jag gör och det vet alla som jobbar med mig. Ska man ha med oss att göra ska man veta att det är baserat på en större övertygelse om jämställdhet mellan kvinnor och män, det gynnar oss som kreativa individer. Det är inte så att vi säger att det är en feministisk organisation eftersom det ändå är ett bolag, utan vi har vår bottom line.

Vad har du att säga om dina erfarenheter av att vara kvinna i musikbranschen?

– Det har inte direkt funnits svårigheter, snarare någon form av utanförskap. Jag kände mig svältfödd på den manliga kreativa kultur som finns, och som jag har saknat bland mina tjejkompisar. Jag har varit en del av det men på mina killkompisars premisser. Men det är nog verkligen personligt, jag hade svårt att göra något som jag skulle vara dålig på. Om vi satt i en ring och freestylade så satt jag med, men deltog inte, tränade inte och lekte inte. Det gör jag mycket mer nu i äldre ålder.

Vad har ni fått för reaktioner på Femtastic?

– Det har varit jättepositiva reaktioner, och om någon har haft en dålig inställning till det vi gör, har jag kunnat snacka tills de fått en bra attityd! När någon attackerar så finns det ofta inte så mycket bakom utan med några enkla frågor så kan man vända samtalet till något positivt. Det vi gör är ju kvalitet, de artister vi presenterar och vi själva är bra på det vi gör.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: