Ett av många boktips i FemPers rundfrågning

Feministisk sommarläsning för alla smaker och åldrar

2011-06-24 | Pernilla Ahlsén padlock 3

KULTUR

Planerar du att läsa böcker i hängmattan på sommarsemestern? FemPers bad några aktuella feminister tipsa om sina favoriter och fick en blandning av feministiska romaner, deckare, seriealbum, fotoböcker och fakta som räcker långt in på hösten.

FLER FEMINISTISKA BOKTIPS FRÅN FEMPERSREDAKTIONEN

Fakta/debatt

Könskrig av Elin Alvemark och Tove Leffler (red)

Det andra könet av Simone de Beauvoir

Unbearable weight av Susan Bordo

Under det rosa täcket av Nina Björk

Pornography av Andrea Dworkin

Backlash av Susan Faludi

Skönheter och odjur av Lisa Gålmark

Den mörka kontinenten av Karin Johannisson

Scummanifestet av Valerie Solanas

Skönhetsmyten av Naomi Wolf

Prosa

Bitterfittan av Maria Sveland

Smuts av Katarina Wennstam

Pennskaftet av Elin Wägner

Ett eget rum av Virginia Woolf

Seriealbum

Frances av Joanna Hellgren

Fyll gärna på med dina egna bästa boktips i kommentatorsfältet!

Förläggaren:

Karin Salmson är förläggare på OLIKA, ett förlag med fokus på barnböcker som bryter mot normer och stereotyper. Efter sommaren släpper de Vilma och Loppan-serien som enligt Karin är de första barnböckerna som inte utgår från heteronormen.

Vilka feministiska böcker rekommenderar du?

– Jag tycker alla föräldrar ska läsa OLIKAs egen Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 då den är unik och gör skillnad genom konkreta tips om genusfällor för alla som umgås med barn. Sedan tycker jag att Den röda grevinnan (av Yvonne Hirdman) levandegör kvinnohistoria på ett bra sätt.

– För barn tycker jag att Lilla feministboken (av Sassa Buregren) är pedagogisk utan att vara tråkig. För tonåringar är klassikern Egalias döttrar (av Gerd Brantenberg) väldigt tydlig och samtidigt lättläst och humoristisk. Med uppenbar känsla för stil (av Stephan Mendel-Enk) är också en bra ingångsbok för många, till exempel män. Själv minns jag att jag hade mycket nytta av Kvinnopolitiska nyckeltexter (av Johanna Esseveld och Lisbeth Larsson), så har man inte läst den rekommenderar jag den till alla feminister.

Själv läser Karin Salmson Den nya kvinnostaden av Nina Burton i sommar.

– Den kan jag definitivt rekommendera, en tjock och väldigt bra bok som är lättläst och engagerande. Jag kan också tänka mig att ha ledigt med något lättsamt. Förra sommaren läste jag Twilight med ursäkten att jag måste veta vad mitt äldsta barn egentligen läser. Kanske kan jag hitta något liknande verklighetsfrämmande, roande och simpelt. Får se vad hon har i bokhyllan!


Författaren:

Maria Sveland som debuterade med den feministiska klassikern Bitterfittan är tillsammans med Katarina Wennstam aktuell med en ny antologi i slutet av sommaren. Happy happy – en bok om skilsmässa är en samling självbiografiska texter om lyckliga skilsmässor, skrivna av kvinnor som Helena von Zweigbergk, Mia Skäringer, Gudrun Schyman och Mari Jungstedt

.

När FemPers frågar Maria Sveland om hon har några feministiska boktips svarar hon:

– Ja massor, till exempel Mian Lodalens Dårens dotter och Tiger, Susan Faludis Den amerikanska mardrömmen, Lo Kauppis Bergsprängardottern som exploderade och Katarina Wennstams Alphahannen.

Vad läser du själv i sommar?

– Jag var just och köpte ett gäng pocket som jag ska ha med mig till mitt läs- och skrivläger i Grekland. I den högen finns bland annat Joyce Carol Oates Lilla himlafågel, Moa Herngrens Jag ska bara fixa en grej i köket och Beate Grimsruds En dåre fri.


Teknikexperten:

Johanna Ögren är teknikexpert i Gomorron Sverige och en av grundarna av Sveriges största bokblogg ”Bokhora”. Efter sommaren kommer hennes och Karin Adelskölds nya bok Lilla gummans gör-det-själv-guide ut.

Det är en bok som visar att teknik och hantverk i hemmet inte är så svårt, och uppmuntrar tjejer (och killar) att våga testa själva, för att inte hamna i en traditionell och könsstereotyp uppdelning av sysslorna i hemmet.

Johanna Ögren tycker att alla borde läsa Märta Tikkanens böcker om hennes liv med maken Henrik:

– Både Århundradets kärlekssaga och uppföljaren Två är lite biblar för mig. Det är vackert och liksom trasigt och sorgligt om kärlek där det är svårt för kvinnan att få plats i strålglansen från maken. I synnerhet Två beskriver den problematiken väldigt bra. Hur Märta satt på kvällar och nätter, undangömd under trappan och försökte skriva medan Henrik krävde all uppmärksamhet och att hans konstnärskap skulle komma i första rummet.

Själv tänker Johanna Ögren läsa två böcker om Kerstin Thorvall i sommar.

– Både den som hennes son har skrivit (Uppväxt av Hans Falk), och den som hennes exmake skrivit om äktenskapet med Kerstin (Liv/Konst av Lars Erik Falk). Jag ser väldigt mycket fram emot det. Kerstin Thorvall var en fantastisk person och feministkämpe som nog inte var så lätt att leva med, varken som mor eller maka.


Sexualupplysaren:

Inti Chavez Perez är författare och sexualupplysare och har bland annat tilldelats litteraturpriset Slangbellan för den feministiska boken Respekt: en sexbok för killar som kommer som pocket i höst. I sommar jobbar Inti som debattredaktör på svtdebatt.se, där han gärna vill se fler feministiska debattartiklar.

När FemPers ber honom om boktips tar han upp två serieböcker:

– Jag tycker att man ska läsa Sara Hanssons serieroman Vi håller på med en viktig grej som på ett starkt och trovärdigt sätt skildrar några mellanstadieflickors grubblerier om döden, vänskap och att vara sig själv, under det svenska nittiotalet då Spice Girls slog igenom med sitt Girl Power-budskap, den förpubertala motsvarigheten till Riot Grrrl. Själv tänkte jag läsa Nina Hemmingssons senaste seriebok, Mina vackra ögon.


Fotografen:

Fotografen Linda Forsell slog igenom för några år sedan med den uppmärksammade fotoutställningen Only human? som ifrågasätter vårt behov av att dela in människor i kön. Numera reser hon världen över för att dokumentera mäns våld mot kvinnor i det omfattande projektet Cause of death: Woman, som går att följa på www.causeofdeathwoman.com.

Linda tipsar bland annat om den amerikanska fotografen Donna Ferratos fotobok Living with the enemy.

– Ferrato arbetade med boken i nio år och är den enda i världen som jag känner till som lyckats fånga en man som drämmer till sin flickvän på bild. Det är en mycket ambitiös och läsvärd bok, säger Linda Forsell och fortsätter:

– Jag vill även tipsa om Half the Sky (av Nicholas D Kristof, Sheryl Wudunn och Cassandra Campbell) som handlar om kvinnors situation runt om i världen. Den är mycket intressant och lyfter fram problemen samtidigt som den inger hopp och inspiration till förändring. Mitt tredje tips är Varför går hon? av Carin Holmberg och Viveca Enander. Det är en bok om vad som behövs för att en kvinna ska kunna lämna en misshandelsrelation. Den visar även att det inte bara är nedbrutna kvinnor som hamnar i de här situationerna utan lika ofta väldigt starka kvinnor som tycker sig ha situationen under kontroll.

Vad ska du själv läsa på semestern?

– Jag tänker slappna av med Karin Alfredssons spänningsromaner om kvinnors situation runt om i världen.


Genusföretagaren:

Pernilla Karlsson är kvinnan bakom Genusföretagarna (en branschorganisation för alla företagare som jobbar med jämlikhet och jämställdhet) och Add gender (ett konsultföretag som hjälper företag att bli mer jämställda). Nu i juli arrangerar hon två seminarier om feminism och företagande i Almedalen och ska dessutom skriva en egen bok om drivkraft, stress och genus.

Hennes bästa boktips är Sprängkraft - Systerskap i förändring (redaktör Tove Liljeholm) .

– Det är en antologi om Ung Vänsters feministiska arbete på 00-talet. I den kan man bland annat läsa om förslaget på utegångsförbud för Umeås män och det feministiska självförsvarets framväxt i Sverige. Oavsett vilken politisk tillhörighet man har är boken intressant om man vill hålla koll på det feministiska samtalet i Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110627 - Aron Ambrosiani

Hallå! Var är Nina Björks _Under det rosa täcket_? Bort med Mendel-Enk (som inte kommer med något nytt, utan snarare uppmärksammades för att han var just man) och läs Björk istället.


20110627 - Rebecca Martinius

AA - det du säger är sant, men det är lättare att få män att läsa något skrivet av en annan man. Tyvärr :(


20110628 - Paula Melkersson

Halloj Aron!

Du har ju alldeles rätt - det slog mig också i helgen att vi glömt Under det rosa täcket, skandal! Tror vi blev lite hemmablinda, Björk kändes så självklar att vi utgick från att vi fått med henne. Jag går genast in i redigeringen och lägger till henne. Herregud, vilken fadäs! Paula Melkersson /kulturredaktör

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: