Ulrika Hagström och Stina Svensson (talesperson) var två av de delegater som möttes i Gladsax för skuggriksdagsmöte.

Skuggriksdagsgrupp möttes i Gladsax

2011-06-18 | Torun Börtz padlock

INRIKES

– Vi vill tydliggöra vad det skulle innebära att rösta på FI. Många tror fortfarande att vi är ett enfrågeparti.

Det konstaterade Gudrun Schyman när FI:s skuggriksdagsgrupp hade sitt allra första möte den gångna helgen.

Ett engagerat sorl ligger över samlingssalen i medborgarhuset i sydskånska Gladsax. Här har Feministiskt Initiativs nybildade skuggriksdagsgrupp samlats för att under två dagar välja ledamöter, organisera arbetet och börja dra upp riktlinjerna för de kommande årens arbete.

– Vi backade lite i det nationella valet i höstas. Då är det en bra strategi att ta några stora steg framåt, menar Gudrun Schyman.

Skuggriksdagsgruppen är ett sådant stort kliv. Idén är att bilda en riksdagsgrupp, som om FI hade fått drygt tio procent av rösterna i valet och därmed hade ledamöter i riksdagens alla utskott. Varje grupp kommer att ha en ordinarie ledamot och en eller två suppleanter, men även andra intresserade kan ansluta sig till arbetsgrupperna. Kärnan består av de personer som stod på FI:s riksdagslista i höstas.

Varje utskottsgrupp ska sedan agera som om man faktiskt satt i riksdagen.

Synliggöra politiken

– Vi har hämtat lite inspiration härifrån Simrishamn. Ett halvår före valet gav vi oss in i den lokala debatten och svarade på remisser, som om vi redan blivit valda, säger Gudrun Schyman.

Förutom att partimedlemmarna själva får en chans att bli varma i kläderna inför nästa valrörelse tror FI att det kan vara ett effektivt sätt att föra ut partiets politik.

– Vi utgår från den politik vi redan har och gör den synlig för allmänheten på det här sättet, menar Sissela Nordling Blanco, talesperson för FI.

Det är även ett sätt att visa väljarna att man kan föra en politisk debatt utanför riksdagens kammare.

Människohandel

Eftersom medlemmarna av naturliga skäl inte kan ägna lika mycket tid åt sin riksdagsgrupp som verkliga riksdagsledamöter, kommer de att välja ut vissa frågor att fokusera på. Carl Emanuelsson, också han talesperson och medlem i FI:s försvarsutskott, vill visa väljarna vad en feministisk säkerhetspolitik innebär.

– Vi vill skydda individen istället för nationalstaten och ta in frågor som människohandel och mäns våld mot kvinnor.

En högaktuell fråga för det blivande arbetsmarknadsutskottet är lönefrågan.

– Nu är vi inne i en avtalsrörelse och den kommer vi att syna med lupp, lovar Stina Svensson, partiets tredje talesperson.

Officiell presentation av FI:s skuggriksdagsgrupp kommer det att bli under Almedalsveckan i början av juli.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: