Regeringen pressad att förändra jobbpolitiken

2011-06-10 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Riksdagen beslutade på torsdagen om ett stopp för nya anvisningar till Fas 3. Samma dag fick de rödgröna stöd av Sverigedemokraterna för förändringar av sjukförsäkringen.

Fler texter om Fas 3:

Oklart vad regeringen ska göra åt Fas 3

Fi: Utskottsinitiativ visar att riksdagen har makt

Har ministern avgått?

Fler texter om sjukförsäkringen:

Stor grupp sjuka utan stöd och rehabilitering

Protester mot utförsäkringar fortsätter i solrosuppropet

Påskuppropet angår alla – inte bara sjuka

Påskuppropet växer

Regeringens nya sjukförsäkringsregler är ett illusionsnummer

Utförsäkrade nekas socialbidrag – ska arbeta till varje pris

De rödgröna pressar nu regeringen på flera fronter genom att ta så kallade utskottsinitiativ i riksdagen. I arbetsmarknadsutskottet har de fått stöd av en majoritet för att stoppa anvisningar av långtidsarbetslösa till Fas 3. Beslutet klubbades igenom på torsdagen.

I socialförsäkringsutskottet har de rödgröna genom ett annat utskottsinitiativ föreslagit tre akuta förändringar av sjukförsäkringen. För det första ska nollklassade som saknar sjukpenninggrundande inkomst återförsäkras, och få en ersättning i nivå med den ersättning de hade tidigare. För det andra ska kraven på att söka jobb utanför sitt yrke efter 180 dagars sjukskrivning mjukas upp. För det tredje ska utförsäkringarna upphöra genom att tidsgränserna slopas, vilket de rödgröna motiverar med att det inte går att sätta tidsgränser för hur länge sjukdomar varar.

Enligt SVT ställde sig Sverigedemokraterna bakom de två första förslagen när utskottet sammanträde i går, torsdag. Men alla tre förslagen röstades igenom och nu ska finansutskottet och berörda myndigheter yttra sig innan socialförsäkringsutskottet går till beslut. Det finns inget datum satt för när beslutet ska tas.

De rödgröna hade hoppades på stöd från enskilda kristdemokrater och centerpartister i frågan om ändringar av sjukförsäkringen. I stället blev det återigen det främlingsfientliga Sverigedemokraterna som bäddade för att förslagen fick stöd av en majoritet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: