Ylva Johansson ifrågasätter arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms insats.

Har ministern avgått?

2011-04-08 | Ylva Johansson padlock

OPINION

Antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 fotsätter att öka. Arbetsförmedlingen har nyligen fått skriva upp sin prognos, det blir fler personer i Fas 3 än man trodde för ett år sedan. Trots en mycket stark tillväxt av nya jobb på arbetsmarknaden. Det är ett arbetsmarknadspolitiskt haveri, skriver Ylva Johansson som i veckan meddelade att hon kandiderar till ordförandeposten för S-kvinnor.

Jobbtillväxten är starkare än vad man trodde för ett år sedan men antalet personer som hänvisas till att jobba gratis i återvändsgränden Fas 3 ökar trots detta mer än väntat. Arbetsförmedlingen räknar med att Fas 3 ökar i år, nästa år, året därefter och även för år 2014 spår man en ökning.

Antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 väntas alltså nästan fördubblas under samma tid som vi har en rekordstark tillväxt av nya jobb! Detta är en tydlig bild av en havererad arbetsmarknadspolitik.

När skall långtidsarbetslösa få jobb om det inte kan ske nu, när så många nya jobb skapas på arbetsmarknaden och efterfrågan växer? Jag har frågat arbetsmarknadsministern vad hon tänker göra åt situationen. Igår fick jag svar i en interpellationsdebatt i riksdagen. Det var ett häpnadsväckande svar. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström svarade bland annat så här:

"När konjunkturen nu vänder vet vi att de personer som är långtidsarbetslösa står mycket långt från arbetsmarknaden."

Jaha? Den viktiga frågan är ju vad regeringen tänker göra för att de inte skall behöva stå kvar där, mycket långt från arbetsmarknaden, nu när konjunkturen vänder! Fortsättningen av svaret är än mer häpnadsväckande: "Här har både du och jag ett ansvar, Ylva Johansson, när vi är ute och pratar med personer i fackföreningar och näringsliv" sa Hillevi Engström.

Man måste fråga sig om hon har avgått? Kan jag i så fall få veta vem som istället är ansvarig för arbetsmarknadspolitiken i regeringen? Munväder och bekymmersrynkor kommer inte att ge de tiotusentals långtidsarbetslösa i Fas 3 något jobb.

Långtidsarbetslösheten kan inte pratas bort! Det är dags att regeringen tar ansvar. Det krävs en ny och aktiv arbetsmarknadspolitik som ger chans till utbildning, praktik och individuellt utformat stöd.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: