Stina Sundberg

Postumt pris till Stina Sundberg

2011-06-10 | FemPers padlock

INRIKES

För ett långt och idogt arbete inom kvinnorörelsen, hbt-rörelsen och kampen för sexuellt likaberättigande har Allan Hellman-priset tilldelats Stina Sundberg.

FAKTARUTA
Allan Hellman-priset
Allan Hellman grundade Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande, RFSL, 1950. Sedan 1981 har RFSL Göteborg delat ut Allan Hellman-priset till hans minne. Priset går till den som under det gångna året på ett förtjänstfullt sätt och i Allan Hellmans anda har arbetat för att öka sexuellt likaberättigande i samhället.

Feministiskt Initiativs nyligen bortgångna talesperson Stina Sundberg har postumt fått RFSL Göteborgs Allan Hellman-pris. Priset fick hon ”för ett långt och idogt arbete inom kvinnokampen, hbt-rörelsen och för sexuellt likaberättigande”.

Stina Sundberg var med och byggde upp Feministiskt Initiativ från starten. Som talesperson för F! blev hon Sveriges första lesbiska partiledare.

Men Stina var aktivist redan långt innan dess. I hela sitt liv var hon engagerad i LGBT-rörelsen och i kvinnorörelsen. Hon var aktiv i Kvinnohuset/Kvinnocentrum i Göteborg, Lesbisk Front, Tjejfilm med flera organisationer. Under många år var Stina Sundberg dessutom rektor för Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, som hon också var med och startade. Hon arbetade senare som kanslichef på Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO. Vid sin bortgång arbetade hon som strategisk jämställdhetssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: