Göran Hägglund (KD) har all anledning att se bekymrad ut.

Alliansen tappar röster

2011-06-10 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Om valet stått nu i maj, skulle de röd-gröna ha fått egen majoritet i riksdagen. Alliansen skulle ha backat och KD skulle ha åkt ut ur riksdagen. Det framgår av SCB:s partisympatiundersökning för maj 2011.

FAKTARUTA

Statistiska centralbyrån genomför på riksdagens uppdrag partisympatiundersökningar (PSU) av det aktuella politiska opinionsläget i landet. PSU har gjorts i maj och november varje år sedan 1972.

PSU i maj 2011 genomfördes som telefonintervjuer med ett riksomfattande slumpmässigt sannolikhetsurval. 6 147 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns intervjuades.

Läs SCB:s pressmeddelande.
Hela undersökningen kan läsas HÄR.

Statistiska centralbyrån (SCB) redovisade i veckan sin Partisympatiundersökning för maj 2011. Frågan var ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?” Undersökningen visar (statistiskt säkerställt) att allianspartierna förlorat röster, medan de röd-gröna vunnit röster.

Sett till enskilda partier visar undersökningen att folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna fortsatt att tappa röster jämfört med valet 2010. Jämfört med november 2010 har även moderaterna minskat sitt väljarstöd. Socialdemokraterna däremot har ökat, liksom miljöpartiet. Sett till blockpolitik väger S:s och MP:s uppgångar upp för vänsterpartiets minskning, så att det röd-gröna blocket tillsammans har ökat. Sverigedemokraterna står stilla jämfört med valet i september, men har minskat jämfört med mätningen i november 2010.


Egen majoritet

SCB konstaterar att tillsammans skulle allianspartierna ha fått 45,4 procent av rösterna om det varit val i maj i år, medan de röd-gröna skulle ha fått 47,4 procent. Men än mer intressant är kanske att, som Aftonbladets ledarblogg, räkna om det resultatet till riksdagsmandat. Eftersom KD skulle hamna under 4 procent, skulle alliansen endast fått 153 mandat i riksdagen, medan de röd-gröna skulle fått 175 mandat (och SD 21 mandat). Det betyder att de röd-gröna skulle ha fått egen majoritet i riksdagen om valet hade stått nu i maj.

Partisympatiundersökningen redovisas också utifrån hur flera undergrupper röstat, som till exempel kvinnor respektive män. Om enbart kvinnor fått rösta skulle allianspartierna ha fått 43,8 procent av rösterna, mot 53,5 för de röd-gröna. Om enbart män fått rösta skulle allianspartierna däremot fått 49,8 procent av rösterna, jämfört med 44,6 procent för de röd-gröna. Endast 2,1 procent av kvinnorna skulle ha röstat på sverigedemokraterna i maj jämfört med 4,4 procent av männen.

Andelen osäkra väljare var nu i maj 16,8 procent.


Källa: SCB

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: