Högkvarterets sista dagar

2011-05-27 | Amelie Brandt padlock

KULTUR

Snart är det slut. På lördag firas queerutopin Högkvarteret sin sista fest på den fasta Stockholmsadressen. Sedan bär det vidare i Sverige och världen.

Lördagen den 28 maj avslutar restaurang Högkvarteret i Stockholm sina snart två år som scen, galleri och bar med festen ”Skilsmässan”. De stänger ner för gott och hänvisar på hemsidan att ”för evigt är för äktenskap”.

Högkvarteret startade för snart två år sedan med en vision om en fast knytpunkt för queera och feministiska drömmar, idéer och projekt.

Hanna Wildow är en av skaparna bakom Högkvarteret. Hon driver sedan tidigare föreningen Idyll men ville skapa en egen plats, där både innehåll och rum kunde styras utifrån visioner och inte andras kommersiella intressen. Det var under den perioden som drömmarna om det fasta projektet Högkvarteret började gro.

Högkvarteret har haft ett fullspäckat schema fem-sex dagar i veckan. Det har varit queerfilm, samtal, utställningar, musikaftnar och burleskkvällar. De mest fullsatta kvällarna har varit då hyllningarna av musikaliska ikoner som Nina Simone, Janis Joplin och Kate Bush.

Men nu på lördag är det alltså dags för Högkvarterets sista fest och på onsdag 1 juni väntar loppis med försäljning av inredningen.

– Det har varit två fantastiska år. Men att institutionalisera Högkvarteret hade varit emot den queera grundtanken. Nu kommer en ny obestämd fas och Högkvarteret fortsätter som curerande konstkollektiv. Vi kommer bland annat att presentera ett program som heter Transnational Visions - Crossing Borders, Translocating Positions i Sarajevo i september. Och bjuda in till performanceaftnar i Malmö i september och New York i oktober. Jag är säker på att detta lämnar plats för andra att driva projekt i Stockholm. säger Hanna Wildow.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: