Priset gick till tre kvinnor vid Luleå Tekniska Universitet; professor Lena Abrahamsson, docent Ylva Fältholm och doktorand Kristina Johansson. De genomför just nu en studie av effekterna av arbetsrotation på större butiker som ICA Maxi, Coop Forum och Willys.
Kvinnor tar betalt, män basar
Den traditionella bemanningssituationen i butiker är att kvinnor arbetar hel- eller deltid i kassan och att män har chefsposter och arbetar ute i butiken, med varuförsörjning och/eller lagersysslor.
-Vi studerar vad som händer när man genom arbetsrotation på arbetsplatsen inför omväxlande män och kvinnor i kassan, ute i butiken och på lagret, beskriver Karin Johansson.
Och visst händer det saker; framförallt har forskarna noterat ett motstånd från både kvinnor och män att bryta gamla vanor men gradvis ser de också att gamla hierarkier bryts.
Uppskattat med tiden
-Efter en tid med arbetsrotation har dock motståndet avtagit och medarbetarna har börjat uppskatta variationen i arbetet. Inte minst ur arbetsskadesynpunkt är rotationen välkommen. Det är ju känt sedan länge att långvarit arbete i en butikskassa ofta medför betydande besvär.
Av betydelse är också att nu befinner sig dagligvaruhandeln på en teknisk- och konkurrensmässig nivå där marginalerna är ytterst små. Därmed är det nästan uteslutande personalkostnaderna som kan förändra butikernas konkurrenskraft. Det tycker jag ökar behovet av forskning på området – som dessvärre hittills har varit mycket eftersatt, säger Kristina Johansson.
Även traditionella kundbeteenden klargörs när traditionella könsroller förändras. I stora butiker med både byggmarknader och konfektionsavdelningar uppstår det lite förvirring när det bara finns kvinnor bland bräderna och män bland kläderna.
Kunskap på plats
Kristina Johansson som planerar att disputera år 2014 fortsätter nu undersökningen med djupintervjuer för att avtäcka eventuella djupare liggande skillnader mellan könen. Därtill gör hon jämförelser av chefers beskrivning av arbetsplatser och medarbetarnas uppfattningar om de samma. En värdefull observation är att butiksanställda som arbetat mellan 20 och 30 år har otroligt mycket värdefull kunskap om branschen, som genomgått stora förändringar de senaste åren.
Kent Pettersson-priset är 60 000 kronor och går denna gång går direkt in i det pågående projektet vid Luleå Tekniska universitet. Projektet är för övrigt är finansierat av FAS (Forskningsrådet för Arbetsliv- och Socialvetenskap) och HUR (Handelns Utvecklingsråd.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST