8 mars 2011, Mexiko. Där kvinnors rättigheter försvaras är Cimac på plats för att bevaka.

Feministisk nyhetsbyrå attackerad på nytt

2011-05-27 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Den mexikanska nyhetsbyrån CIMAC utsattes i helgen för inbrott och allt material genomsöktes. CIMAC har sedan över 20 år förmedlat artiklar om kvinnors situation i landet och fördömt brott mot kvinnors mänskliga rättigheter.

Det var på måndagsmorgonen Cimac-anställda upptäckte att kontoret haft inbrott igen, för andra gången på drygt tre år. Allting var upp-och-ner-vänt i lokalerna, våldet så omfattande att en dörr slitits ur sin ram. Dokument låg utslängda på golvet. Skåp och lådor var utdragna, hela arkivet genomsökt. Internetkabeln hade klippts av, redaktionens, den administrativa avdelningens och journalistnätverkens datorutrustningar stulits, liksom TVCimacs kamera.

CIMAC ger med sin journalistik röst åt kvinnor och barn som kräver respekt för sina rättigheter. Sedan 1988 har nyhetsbyråns inriktning varit att försvara yttrandefriheten och medborgarnas rätt till information. Genom åren har de avslöjat och samlat omfattande dokumentation om de numera ökända kvinnomorden i Juárez. De har ihärdigt bevakat militärer som begått våldtäkter mot kvinnor och den feministiska kampen mot kriminaliseringen av aborter och alla som försöker rasera uppnådda framsteg.


Straffrihet och indignation

När Cimac för första gången attackerades lades utredningen ner efter tre månader, utan att personalen informerades. Beslutet försatte nyhetsbyrån i en sårbar situation, och man blev ytterligare en siffra i statistiken över den straffrihet som råder vid hot och våld mot journalister och människorättsförsvarare i Mexiko. 

Lucía Lagunes, Cimacs vd, konstaterar att straffriheten är en bidragande orsak till att en ny attack kunnat ske, och kräver att detta inbrott utreds samtidigt som den förra utredningen öppnas på nytt.


– Vårt hus fylls på nytt av indignation. Vi är ett kommunikationsmedium sprunget ur en folkrörelse. Vi bygger vårt arbete dag för dag på kraften hos alla oss som utgör Cimac, journalisterna i delstaterna som är med oss via det nationella nätverket, och journalisterna i andra delar av världen som vi samarbetar med via flera olika nätverk.

Kräver beskydd

– Straffriheten innebär ett högt pris för oss som utsätts, så vi uppmanar åklagarmyndigheten att inte göra samma misstag som för tre år sedan. Vi vill veta vem som brutit sig in i vårt hus, vem som tog våra arbetsredskap och motivet för attacken, säger Lucía Lagunes.

Cimac har fått stöd av den federala kommissionen för mänskliga rättigheter, som snabbt gick ut och fördömde attacken. Kommissionen kräver att säkerhetsåtgärder vidtas för Cimacs medarbetare och kontoret och att berörda myndigheter denna gång går till botten med utredningen av vad som konstaterats vara ytterligare ett flagrant brott mot yttrandefriheten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: