Marlene Hedman (Upplands Väsby) och Sandra Persson (Solna), två av medlemmarna i Team SheDevils.

Bland häxor och hondjävlar

2011-05-27 | Karin Råghall padlock

SPORT

På lördag deltar motorcyklisterna Marlene Hedman och Sandra Persson i det årliga Häxrallyt i Borlänge. Tävlingen är bara för tjejer. Motorcykelvärlden är annars rejält mansdominerad, men det hindrar inte Sandra och Marlene. De kör sitt eget race.

FAKTA MC-SPORT:

Motorcykel lockar fortfarande män i större utsträckning än kvinnor. Mellan januari och april i år genomförde 158 kvinnor och 1 335 män förarprov för mc-kort, enligt statistik från Trafikverket.

Långt fler män än kvinnor äger också en motorcykel. 2010 ägde drygt 204 000 män en motorcykel (som var i trafik), jämfört med cirka 25 000 kvinnor. Detta enligt Sveriges Motorcyklister.

Marlene Hedman hade suttit bakom sin kille på hans motorcykel i tio år. En dag fick hon nog och bestämde sig för att börja köra själv.

– Killarna blir bara glada om man kliver av. Det är ju roligare att köra utan någon bakpå, konstaterar hon.

Marlene Hedman, till vardags civilpolis, tog mc-kort och begav sig till Lelleträffen på Gotland, ett stort evenemang som lockar över 1 500 mc-åkare. Året var 1997. Inspirerad av Gotlandsträffen fick hon en idé.

– Jag tänkte att det skulle vara kul att starta en klubb med bara tjejer, så jag drog ihop ett gäng som jag visste var intresserade. Jag tycker om att skapa nya grejer efter mitt eget tycke, säger Marlene Hedman och ler.


Mc-klubben en livsstil

Vi har stämt träff i Ulriksdals Slottsträdgård i norra Stockholm. Precis när vi slagit oss ner vid ett bord kommer en man förbi och säger ”snygga hojar ni har, får man provköra?”. Marlene svarar rappt men vänligt att hennes hoj inte får gränslas av någon man.

Den klubb hon startade 1997 har i dag sju medlemmar, som alla bor i norra Stockholm. Sedan 2002 heter klubben Team SheDevils. En av de nyaste medlemmarna, IT-assistenten och rockerstjejen Sandra Persson, hade aldrig suttit på en motorcykel innan 2009. Men redan efter två år är mc-världen en oumbärlig del av hennes liv och medlemskapet i Team SheDevils en livsstil.

– Jag är inte bara en hondjävul ute på mc-träffar – det är mitt intresse. Vi bär våra klubbkläder även privat. Vi är tjejer som är starka, klarar oss själva och gillar att synas och höras, säger Sandra Persson och lutar sig nöjt tillbaka i sin stol.

Även om några av medlemmarna i Team SheDevils emellanåt tävlar, i till exempel enduro, så handlar klubbandan främst om att ha kul. Det ska inte finnas en massa krav.

– Mc är ett gemensamt intresse vi har. Vi träffas när vi har tid och lust. Vi vill inte bli stora, utan vill vara en liten grupp som trivs jättebra tillsammans, säger Marlene Hedman.

Vad gör ni när ni ses, förutom att köra motorcykel?

– Vi åker på kryssningar, äter middag ihop, tar en öl… Vi är som vänner, säger Sandra Persson.

Sandra Persson och Marlene Hedman gillar att synas och höras. Det är en del av klubbandan.


Fler tjejer kör mc

När Marlene Hedman startade klubben för 14 år sedan fanns det inte särskilt många mc-klubbar för tjejer. I dag är det annorlunda, allt fler tjejer tycks ha fått upp ögonen för sporten. Sandra Persson tror att det beror på att mc-världen har blivit mer öppen och har börjat synas mer i medierna.

– Fler har upptäckt hur jävla kul det är, konstaterar Sandra Persson.

– Det är nog en generationsfråga också. Tjejer tar för sig mer och mer, lägger Marlene Hedman till.

Du startade en klubb bara för kvinnor. Hur tänkte du kring det?

– Jag tror det lätt blir så att killarna tar över om man har en blandad klubb. Till exempel när kvinnor skaffar barn, då blir hojåkningen ofta åsidosatt, men männen kan fortsätta köra som förut. Jag ville ha en klubb med bara tjejer, som kan stötta varandra i det här så att man inte behöver sluta bara för att man skaffar barn, säger Marlene Hedman.

Från mc-folk har hon dock inte mött några negativa uppfattningar om att hon är tjej och kör hoj. Tvärtom.

– Mc-världen består av jättetrevliga människor. Får man problem och står vid sidan av vägen är det alltid någon mc-åkare som stannar och hjälper till. Man blir aldrig dumförklarad, säger hon.


Män kliver åt sidan vid Häxrallyt

På lördag deltar fyra av Team SheDevils medlemmar i Häxrallyt i Borlänge. Tävlingen går ut på att kvinnorna ska köra en tio mil lång snitsad bana på kurviga vägar. Längs banan finns stationer där deltagarna ska utföra olika slags prov. Stationerna sköts av män från värdklubben MCK Tourings Borlänge, som också står för fika.

Kvinnorna i MCK Tourings Borlänge kallar sig stolta för häxor. Lika stolta är Team SheDevils över att vara hondjävlar. Den mc-värld som Sandra och Marlene känner till är full av show och glimten i ögat. Sandra sammanfattar det med två ord.

– Frihet och gemenskap.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: