Vid begravningsplatsen Potocari begravs Mladics offer och hyllas den 11 juli varje år.

"Äntligen kan vi sätta punkt"

2011-05-27 | Charlotte Haider padlock

UTRIKES

Den folkmordsanklagade Ratko Mladic, tidigare bosnienserbisk ÖB, greps på torsdagen i Belgrad. Mladic var efterlyst av Haagtribunalen för bland annat folkmordet i Screbrenica och krigsförbrytelser. Mladic kunde enligt Ekot gripas efter en hemlig operation i Belgrad.

Senast på torsdagen hade Haagtribunalen klagat över att Serbien gjort för lite för att hitta och gripa den före detta generalen. Mladics gripande var ett villkor för att Serbien ska kunna få inträde i EU.

Mladic är åtalad för folkmord, brott mot mänskligheten, brott mot krigets lagar och svåra brott mot Genèvekonventionerna.

De flesta förknippar Ratko Mladic med hans order om folkmordet i Screbrenica, år 1995. Folkmordet är en av de värsta massakrerna i Europa sedan andra världskriget.

Den bosnienserbiska armén, VRS, belägrade Srebrenica i början av juli 1995. Vid tidpunkten befann sig, förutom invånarna i staden, även bosniska muslimer som flytt undan attacker och etnisk rensning i det serbkontrollerade östra Bosnien.

Vägrar säga folkmord

600 holländska FN-soldater fanns i området för att upprätthålla ordningen. Bosniska muslimer sökte sig till FN-posteringarna för att få hjälp när VRS anföll. Men holländarna kunde inte stå emot attacken och den holländske översten valde att kapitulera, efter ett möte med Ratko Mladic. Kapitulationen innebar att VRS släppte 14 holländska FN-soldater men tvingade FN-bataljonen att överlämna ett par tusen muslimer som sökt skydd nära basen i Potocari. De följande dagarna skildes kvinnor och barn ut och fördes bort. Männen hölls kvar och mördades.

2009 begravde hon sin man, 2010 begravde hon sin son.


Massakern i Srebrenica har, enligt bland andra Forum för levande historia, varit uppe vid FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) och har där i juridisk mening definierats som folkmord genom ett flertal avkunnade domar. Från serbiskt håll har man officiellt bett om ursäkt för det som skedde i Srebrenica, men vägrar att acceptera benämningen ”folkmord”, utan kallar händelsen för ett ”massmord”.

Väntat länge

Organisationen Kvinna till Kvinna startade som en reaktion mot massvåldtäkterna på krigets Balkan. De har samlat reaktioner från samarbetsorganisationer på sin hemsida. Bland andra citeras Stanojka Tesic, Forum Zena, Bratunac, Bosnien och Hercegovina:

– Jag kan inte beskriva mina känslor, jag blev så förvånad. Vi har väntat så länge på detta, för länge, och nu kan vi sätta punkt för den här processen. Jag hoppas att det här ska leda till att offren får mer utrymme, för deras lidande har helt överskuggats av jakten på krigsförbrytarna.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag ser gripandet som en viktig signal om att rättvisan hinner ikapp krigsförbrytare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: