– Vi vill att Försäkringskassan ska ta sitt samhällsansvar för de nollplacerade, säger Leif Klingensjö, utredare på SKL.

Stor grupp sjuka utan stöd och rehabilitering

2011-05-06 | Karin Råghall padlock 4

INRIKES

En femtedel av alla socialbidrag går till personer som är sjuka. Det handlar om en stor grupp individer som inte kan få sjukpenning och samtidigt utestängs från möjligheten till rehabilitering.

– Det är allvarligt att 40 000 aldrig kommer in i systemet, säger Leif Klingensjö, utredare på SKL.

FAKTA/Gör rätt från dag ett

SKL:s rapport "Gör rätt från dag ett" syftar till att ge en bild av gruppen sjuka med ekonomiskt bistånd. Studien genomfördes mellan januari och oktober 2010 i de tre kommunerna Halmstad, Hässleholm och Borlänge.

Studien visade att var tionde person som har utförsäkrats ur socialförsäkringen har sökt och beviljats socialbidrag.

Studien visade också att 20 procent av hela det ekonomiska biståndet går till personer som har läkarintyg på att de är sjuka, men som saknar inkomst.

Tidigare artiklar om utförsäkringar:

Protester mot utförsäkringar fortsätter i solrosuppropet

Påskuppropet angår alla – inte bara sjuka

Påskuppropet växer

Utförsäkrade nekas socialbidrag – ska arbeta till varje pris

Det har tidigare varit okänt hur många som tvingas leva på socialbidrag till följd av den nya sjukförsäkringsreformen. Men nu har SKL tillsammans med Halmstad, Hässleholm och Borlänge kommuner undersökt saken.

Rapporten visar att var tionde person som har utförsäkrats från Försäkringskassan får ekonomiskt bistånd. Samtliga kommuner märkte också att allt fler utförsäkrade har behov av ekonomiskt bistånd. Det är ett stort problem, anser Leif Klingensjö.

Ingen tar ansvar för nollplacerade

Men han framhåller att det är ännu allvarligare att 20 procent av det ekonomiska biståndet går till personer som är sjuka men inte får sjukpenning. Det kan till exempel vara personer som aldrig arbetat i Sverige och därför inte har någon sjukpenninggrundande inkomst (SGI), långtidsarbetslösa eller asylsökande som var sjuka innan de beviljades uppehållstillstånd och folkbokfördes i Sverige. SKL uppskattar att det rör sig om 40 000 individer som av läkare bedömts som sjuka.

Är det här människor som egentligen borde få försörjning från annat håll än ekonomiskt bistånd?

– Ja, det är vår uppfattning. 70 procent av dessa har långvarigt ekonomiskt bistånd, det vill säga över tio månader. De behöver rehabiliteringsinsatser och förstärkt arbetsmarknadsanknytning, men eftersom de är sjuka kan socialtjänsten inte göra så mycket, säger Leif Klingensjö.

Så länge de fortsätter att ha ekonomiskt bistånd utestängs de från möjligheten till rehabiliteringsinsatser, eftersom sådana ska skötas av Försäkringskassan. Risken är därför stor att de nollplacerade aldrig får hjälp att komma in på arbetsmarknaden. SKL beskriver situationen som orimlig.

– Vi vill att Försäkringskassan ska ta sitt samhällsansvar för de nollplacerade, säger Leif Klingensjö.

Fler borde få sjukpenning

SKL föreslår flera förändringar, varav två är särskilt viktiga. För det första bör Försäkringskassan ha ett samordningsansvar för alla sjuka, även för dem som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst. För det andra måste Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och sjukvården redan i ett inledningsskede göra samordnade utredningar som klarlägger individens behov och förmågor.

Dessutom vill SKL väcka frågan om en mer generell sjukpenning.

– Om man är sjuk men aldrig har haft ett arbete – ska man då stängas ute från sjukpenning? De här människorna är ju bevisligen sjuka. Vi bör undersöka om det går att ändra på detta, säger Leif Klingensjö.

Ni framför också ganska skarp kritik mot arbetsmarknadens syn på de individer som inte är högpresterande?

– Ja, det är en viktig aspekt hur arbetslivet är uppbyggt. Det här är en stor och avgörande diskussion som måste tas i en samhällsdebatt, säger Leif Klingensjö.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110506 - Ingalill Moren Hybbinette

Bra att SKL gör denna kartläggning. Jag antar att det finns könsrelaterad statistik? Finns det flest kvinnor i denna grupp? Det behövs en blocköverskridande överenskommelse kring denna och många andra frågor avseende bl.a bristen på medicinska rehabiliteringsinsatser,möjlighet till deltidslösningar, utförsäkring och FAS 3. var finns det värdiga humanistiska omhändertagandet av de mest sårbara i vårt samhälle??

Upprörd pensionerad rehab-läkare


20110506 - Anna-Klara Bratt

Håller verkligen med. SKL har varnat för det här i snart fem år. De borde få ”Vad var det vi sa-priset” Vi får undersöka om det finns könsuppdelad statistik bland de nollklassade. /anna-klara bratt


20110506 - Karin Råghall

I den aktuella kartläggningen var 52 procent av de nollklassade kvinnor. Men det skiljde sig åt mellan de tre olika kommunerna. I Hässleholm var till exempel en större andel män än kvinnor nollklassade. För ännu mer detaljerad information – se rapporten "Gör rätt från dag ett" (sid 32). Finns att ladda ner som pdf här: http://skl.se/press/debattartiklar/nollplacerade-bortglomd-grupp-som-riskerar-fastna-i-bidragsberoende


20110508 - My Johansson

Med tanke på att åtminstonde stockholm stad kategoriserar utförsäkrade som arbetslösa och inte sjuka, undrar man hur många fler sjuka som döljer sig i statistiken arbetslösa med socialbidrag...

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: