Föreningen Socialistiska läkare demonstrerade den 1 maj.

En annan vård är möjlig

2011-05-06 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Föreningen Socialistiska Läkare, som bildades förra året, höll årsmöte i Stockholm i helgen. Till årsmötet kom både läkare och läkarstuderande från olika delar av landet och en ny styrelse valdes.

Föreningen Socialistiska läkare har vuxit snabbt sdanen bildandet – de har just passerat 100 medlemmar, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det finns ett uppdämt behov inom läkarkåren efter ett alternativ till den utveckling som skett de senaste två årtiondena. Marknadsprinciper och privata vinster har fått styra och många kollegor är utleda på att jaga pinnar istället för att ge den bästa vården till sina patienter, säger Theo Bodin, ordförande i föreningen Socialistiska läkare.

På årsmötet antogs en ny politisk plattform, där de slog de fast att föreningen ska verka för ”en förbättrad folkhälsa, en offentlig och likvärdig vård utan vinstintressen, papperslösas rätt till vård samt en utvecklad arbetsplatsdemokrati inom sjukvården där läkare tillsammans med andra yrkeskategorier arbetar jämlikt med patientens bästa för ögonen”.

Papperslösas och asylsökandes situation är en viktig fråga för föreningen. De påpekar att Sverige tillsammans med Österrike är de två länder i Europa som har sämst villkor för vård av papperslösa och asylsökande, och föreningen menar att diskrimineringen av papperslösa och asylsökande strider mot både läkaretiken och mot mänskliga rättigheter.

– Hälso- och sjukvård är en mänsklig rättighet, både enligt oss och FN. Att Sverige gör hälsa till en fråga om papper och uppehållstillstånd, när de mänskliga rättigheterna är definierade just för att skydda dem som saknar detta, är oacceptabelt, säger Theo Bodin.

Socialistiska Läkare betonar i pressmeddelandet att de även är en feministisk organisation, eftersom de strävar efter ett samhälle som oavsett klass, etnicitet, kön, religion, sexualitet, könsidentitet eller funktionshinder är rättvist, jämställt och jämlikt.

Föreningens årsmöte avslutades på söndagen den 1 maj med att medlemmarna demonstrerade tillsammans under parollen ”En annan vård är möjlig”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: