Charlotte Thérèse Björnström.

Protester mot utförsäkringar fortsätter i solrosuppropet

2011-04-29 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Tusentals människor deltog i påskuppropet mot utförsäkringar runtom i Sverige på annandag påsk.

Nu fortsätter protesterna i solrosuppropet.

FAKTA/Solrosuppropet

Solrosuppropet är en fristående fortsättning på Påskuppropet mot utförsäkringarna. Initiativtagare till båda uppropen är Charlotte Thérèse Björnström, teolog och konstnär från Uppsala. Solrosuppropet är religiöst och partipolitiskt obundet, och har en bredare ansats än påskuppropet innefattar fler utsatta grupper än utförsäkrade.

Tidigare artiklar om Påskuppropet/Solrosuppropet:

Påskuppropet angår alla – inte bara sjuka

Påskuppropet växer

Charlotte Thérèse Björnström, initiativtagare till Påskuppropet mot utförsäkringarna är nöjd med att så många människor deltog i måndagens manifestationer. Själv var hon på plats i Uppsala.

– Jag har aldrig sett så många människor på Stora torget! Vi var över 400 stycken och spärrade stundtals busstrafiken, berättar hon.

Ansvariga politiker vägrar lyssna

Påskuppropets budskap om sjukförsäkringsreformens brister borde vid det här laget inte ha undgått någon, anser Charlotte Thérèse Björnström. Medierna har rapporterat om så många enskilda fall där sjuka människor försatts i ohållbara situationer, att det torde stå klart att reformen inte drabbar i undantagsfall, utan som regel.

– Visst har budskapet har nått fram. Men de som verkligen borde göra något – de ansvariga ministrarna – vill inte lyssna, säger Charlotte Thérèse Björnström.

Regeringen valde att inte kommentera påskuppropets manifestationer i måndags utan hänvisade i stället till nyligen förslagna justeringarna av reformen. Charlotte Thérèse Björnström och många med henne anser att förslagen är otillräckliga.

– Det hjälper inte med småjusteringar som börjar gälla från 2013. Ändringarna berör mellan 1 500 och 2 000 personer, men det är 100 000 människor som kommer att ha utförsäkrats innan årets slut, säger hon.

Protesterna fortsätter i solrosuppropet

Även om påsken är över, kommer det arbete som påbörjats i och med påskuppropet att fortsätta.

– Påskuppropets manifestationer var en unik händelse, men uppropet kommer inte att tystna förrän vi får en förändring. Nu fortsätter vi även parallellt med ett solrosupprop, säger Charlotte Thérèse Björnström.

Solrosuppropet har en bredare ansats än påskuppropet. Här ska alla utsatta grupper rymmas, såväl utförsäkrade som människor i Fas 3.

– Det är många som far illa i det här landet, och de har ingen som för deras talan. Det behövs fler som gör det, säger Charlotte Thérèse Björnström.

Vad som ska bli av solrosuppropet är ännu inte helt klart, men enligt Charlotte Thérèse Björnström finns det massor av idéer. En arbetsgrupp planerar redan nya manifestationer. Det kan bli en stor, landsomfattande manifestation i höst.

Väntar ut regeringen

Vad tror du krävs för att regeringen ska lyssna på den kritik som ni och många andra framför mot utförsäkringarna?

– Vi är många tusen som säger att vi inte vill ha det så här, då kan de inte bara ignorera oss. Vi har försökt ta upp att människor drabbas hårt, folk blir hemlösa och dör av den här reformen. Det är inte lätt att veta vad vi kan göra mer än att fortsätta protestera. Jag hoppas att de ska lyssna till slut, säger Charlotte Thérèse Björnström.

Hon tror att regeringen så småningom blir tvungen att släppa prestigen och ge efter, om den ska ha något förtroende kvar. Charlotte Thérèse Björnström förstår inte riktigt var skon klämmer.

– Det är inte så mycket som behöver förändras. De måste stoppa utförsäkringarna, som är ett vansinnigt påhitt, och sedan sätta sig med alla partier och se över sjukförsäkringen. Nu har snart alla långtidssjukskrivna utförsäkrats, och det har visat sig att det inte fungerar. De flesta är tillbaka i sjukförsäkringen igen, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: