Ylva Johansson ifrågasätter arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms insats.

Johansson svarar Deniz

2011-04-29 | Ylva Johansson padlock

OPINION

”Strukturell rasism och diskriminering liksom sexism drabbar invandrade kvinnor som grupp.” Det skriver Ylva Johansson i ett svar till Interfems ordförande Berolin Deniz.

Tidigare inlägg i debatten:

Deniz frågor till Johansson

Därför vill jag leda s-kvinnor

Hej Berolin,

kul att du pressar mig på svar!

Nej, kvinnor som kommit till vårt land från andra länder kan knappast dras över en kam. Livsvillkor och förutsättningar är helt olika för olika kvinnor. Men strukturell rasism och diskriminering liksom sexism drabbar invandrade kvinnor som grupp.

Det jag vill uppmärksamma med min korta text är att ”vi” (och då menar jag i det här sammanhanget s-kvinnor) måste ta strid för att förbättra alla kvinnors faktiska villkor och inte enbart nöja oss med att ta strid för den genomsnittliga kvinnans genomsnittliga villkor. Det är detta som är min poäng.

Genomsnittlig makt, lön, sysselsättningsgrad etc är alltid viktigt. Men enskilda kvinnors livsvillkor är också viktigt. Det är viktigt att kämpa mot våld mot kvinnor på ett strukturellt plan men det är också viktigt att driva kvinnojourer för att skydda den enskilda kvinnan.

Trots en hög genomsnittlig utbildningsnivå för kvinnor i Sverige finns det även kvinnor, inte är så många, som saknar skolbakgrund, är avskärmade från arbetsmarknaden och har mycket små möjligheter att agera utanför sin familj. Vi måste kunna ta in båda perspektiven, både det generella och det speciella, och agera för att stärka kvinnors ställning.

Systerliga hälsingar

Ylva Johansson

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: