Demonstration i Göteborg för gränslös feminism.

Inget skydd för papperslösa kvinnor

2011-04-29 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

I veckan diskuterades våld mot kvinnor i riksdagen. Eva Olofsson (V) tog upp papperslösa kvinnors situation, och bristen på skydd när de utsätts för sexualiserat våld. Men förslaget att utreda papperslösa kvinnors villkor röstades ner.

FAKTA/Ain't I a Woman

Kampanjen Ain't I a Woman har tagit sitt namn efter den kända amerikanska feministen Soujourner Truth, som på Ohio Women's Rights Convention 1851 höll ett historiskt tal som fått den rubriken.

Kampanjen arbetar för papperslösa kvinnors rätt till skydd och vill väcka debatt inom kvinnorörelsen, bland feminister och jämställdhetsdebattörer, om gömda kvinnors livsvillkor.

Läs mer:

Kampanjen Ain't I a Woman

Göteborgs kommuns beslut om papperslösa kvinnors rätt till skydd

I riksdagsdebatten om våld mot kvinnor i veckan lyfte Eva Olofsson (V) frågan om papperslösa kvinnor som blir utsatta för våld. Vänsterpartiet samarbetar med kampanjen Ain't I a woman, som jobbar för att synliggöra våld mot gömda och papperslösa kvinnor, och den rättslöshet de upplever.

– Jag har sett för många exempel på vilken fruktansvärd situation dessa kvinnor lever i. Det är riskfritt för män att misshandla och våldta dem eftersom ingen kvinna som riskerar att utvisas vågar göra polisanmälan, säger Eva Olofsson.

Göteborg går före

Eva Olofsson är stolt över att hennes hemstad är den första kommun som beslutat att hjälpa papperslösa kvinnor.

I januari i år tog Göteborgs kommun, som första och hittills enda kommun i Sverige, beslut om att både kommunala och ideella kvinnojourer ska få ekonomiskt stöd även när de tar emot papperslösa och gömda kvinnor som utsatts för våld. Beslutet innebär också att papperslösa kvinnor som utsatts för våld ska kunna vända sig till socialtjänsten utan att riskera att bli utvisade ur landet. Kommunstyrelsen tog beslutet mot bakgrund av att Göteborgs stad har tagit ställning för mänskliga rättigheter utifrån FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor.

Men vänsterpartiets förhoppning har varit att även staten ska agera, så att alla papperslösa och gömda kvinnor oavsett kommun skulle kunna få stöd och hjälp.

– Det är dags att regeringen ser till att alla våldsutsatta kvinnor i Sverige, även de som lever som papperslösa och gömda, får det skydd och stöd de behöver, sa Eva Olofsson innan debatten i riksdagen.

Vänsterpartiet ville få till stånd en utredning som skulle belysa hela situationen för papperslösa och gömda kvinnor i Sverige. Men riksdagsdebatten blev intetsägande. Ledamöter från flera partier uttalade sig allmänt om stöd till papperslösa, men det sexualiserade våldet försvann. Och dagen efter riksdagsdebatten beslöt riksdagen att avslå vänsterpartiets motion.

Ett litet steg framåt

– Regeringen gled på frågan och gav inga svar alls i debatten. De är inte beredda att ta i frågan nu. Men om det ska hända något måste man ta tag i den. Som Göteborgs kommun har gjort. Innan beslutet i Göteborgs kommun var det bara ROKS-jouren Ada som kunde ta emot kvinnor, för de tar inga avgifter för sina platser.

Eva Olofsson tillägger att det ändå är ett steg framåt att frågan kommit upp på dagordningen, jämfört med när jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) för några år sedan helt avfärdade den.

– Det är tack vare alla som drivit papperslösa kvinnors rätt, inte minst kampanjen Ain't I a Woman, som frågan i alla fall finns på dagordningen nu.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: