Den rosa stridsvagnen var en del i en antimilitaristisk kampanj som drevs av nätveket Ofog.

Rosa stridsvagn i Umeå

2011-04-21 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

En stor grå stridsvagn är den symbol som brukar utmärka de gamla regementsbyggnaderna som nu är företagscentrum Umestan i Umeå. Men härom natten blev stridsvagnen målad rosa.

FAKTA/OFOG:

Ofog är ett ickevåldsnätverk som jobbar mot vapenindustrin, kärnvapen och militarism. Genom opinionsbildning, fredlig direktaktion och utbildning vill de verka för ett samhälle fritt från krig och militarism.

Ofogs metoder är alltid fredliga men inte alltid lagliga, skriver de på sin hemsida.

Just nu driver Ofog kampanjen ”War starts here – let's stop it here”. Den rosa stridsvagnen i Umeå är en del i den kampanjen. Tidigare har de också drivit kampanjen ”Avrusta” med syftet att stoppa den svenska vapenexporten.

Det var en grupp ur nätverket Ofog som natten till onsdagen målade stridsvagnen i Umeå rosa och satte upp en banderoll med texten ”Krig börjar här” vid kanonens mynning. Feministiskt Perspektiv har pratat med Fredrika, en av dem som deltog i aktionen.

Vad var ert syfte med aktionen?

– Vi ville främst visa att vi inte tycker att militära symboler ska få finnas ostört i det offentliga rummet, svarar Fredrika. De är ju symboler för allt vad krig innebär, av våld mot människor.

Förutom att genom aktionen vilja synliggöra militarismen i vardagen, säger sig nätverket samtidigt vilja visa att Sverige är delaktigt i de krig som pågår världen över – eftersom Sverige bistår med bland annat vapen, soldater och områden för krigsövningar.

Varför just rosa?

– Rosa kan tyckas vara en oskyldig färg, säger Fredrika, men det är så långt från militär man kan komma. Samtidigt driver det lite med militären. Därför är rosa en stark färg i det anti-militaristiska arbetet.

Fredrika hänvisar till nätverket Ofogs hemsida, där de skriver att militären bygger på patriarkala strukturer och en machoattityd. Att använda rosa färg i sina aktioner är för Ofog ett sätt att gå emot de strukturerna.

Det gäller inte bara aktionen med den rosamålade stridsvagnen i Umeå. Den är i själva verket en del av en större kampanj i syfte att märka ut militär verksamhet som exempelvis vapenfabriker, militära områden och andra platser som står för militarism.

För nätverket Ofog är aktioner som den rosamålade stridsvagnen en metod att skapa uppmärksamhet, för att synliggöra de symboler för militarism som finns i det offentliga rummet.

Fredrika heter egentligen något annat.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: