I veckan presenterade Anders Borg vårbudgeten som bland annat innehöll fortsatt fokus på jobbskatteavdrag.

Nej till sänkta ingångslöner

2011-04-21 | FemPers padlock

EKONOMI

I vintras krävde finansminister Anders Borg sänkta ingångslöner inom bland annat kommun och landsting, vilket fick fackföreningsrörelsen att protesterna. Nu har Kommunal låtit göra en undersökning för att se om finansministern har folkligt stöd för sitt uttalande. Det har han inte.

FAKTA/ENKÄT:

Enkätundersökningen är gjord av Novus opinion, som under första veckan i april frågat 1000 personer i ett representativt urval av befolkningen.

Hela undersökningen kan du läsa här.

Nästan 9 av 10 tycker att finansministern har fel i att ingångslönerna bör sänkas. Endast 4 procent håller med Anders Borg om att lägstalönen i kommunerna är för hög. Det visar en undersökning som Kommunal har gjort.

För den som jobbar heltid är dagens lägstalön inom kommun och landsting 16 070 kronor i månaden före skatt. Men i själva verket jobbar 62 procent av unga mellan 20 och 29 år deltid, så i praktiken är ingångslönen för genomsnittets arbetstid 9 960 kronor i månaden – före skatt.

På frågan om de skulle klara sig på det svarade 9 av 10 i undersökningen nej.

Kommunal har också reagerat på att regeringen i vårbudgeten förutsätter att löneökningarna kommer att vara lägre i kommunerna än i exempelvis industrin. Tvärtom borde lönerna inom kvinnodominerade branscher öka snabbare än andra om lönerna ska kunna bli mer jämställda.

– Finansministern vill gärna kalla sig feminist, men ska han vara det måste han sätta på sig ett par jämställdhetsglasögon och sluta att prata om sämre löner för de som jobbar i kommuner och landsting, säger Emma Lennartsson, chefekonom på Kommunal.

Källa: Kommunal

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: