Ett avgörande beslut för Tunisiens framtid

2011-04-21 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

– Just nu är vi väldigt, väldigt optimistiska, för Tunisien är lite av en mosaik. Vi tror verkligen på mångfald, säger Selha Douzakoura, kvinnorättsaktivist i Tunis, efter beslutet om varvade listor i sommarens val som garanterar kvinnorna jämlikt inflytande över den framtida politiken.

Läs också:

Tunisien visar vägen igen

Sehla Douzakoura har jobbat fackligt och med sociala frågor sedan 80-talet. Hon berättar om optimismen och förhoppningarna efter det banbrytande beslutet över telefon. I bakgrunden hörs sorlet från ett diskussionsmöte om kvinnorna och de kommande fria, jämlika valen. Hon skrattar när jag påpekar att Tunisiens krav på varvade listor går längre än vad EU-länderna gör när det gäller kvinnors representation.

– Redan revolutionen den 14 januari var en premiär som har gett internationellt eko. För första gången avsatte folket en diktator utan ledning, utan eliter, utan politiska partier. Så vi är verkligen pionjärer, säger Sehla Douzakoura.

Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor, skriver i en artikel om den tunisiska valkommissionens beslut som en tankeställare och att många mansdominerade parlament i Europa borde skämmas.

Måste lyckas

Om utvecklingen i Tunisien kommer fortsätta att bilda modell för andra länder i regionen är för tidigt att säga. I Egypten vittnar nu människor om att militära övergrepp fortsätter som på Mubaraks tid. Selha Douzakoura bekräftar att det finns farhågor om kontrarevolutioner, men tror personligen att motståndet från kvarlevorna efter decennier av förtryck kommer att övervinnas.

– Egypten följer nästan samma linje som Tunisien. Den tunisiska modellen har inget annat val än att lyckas. Om det blir en kontrarevolution här eller i Egypten får det följder i hela arabvärlden.

Ökad frihet

Selha Douzakouras optimism är påtaglig. Hon berättar att det redan blivit lättare för kvinnor att uttala sig, och att rörelsefriheten ökat.

– Vi kvinnorättsaktivister har länge funnits i centrum av den fackliga och sociala kampen i Tunisien, vi har bildat föreningar, och lyckligtvis har revolutionen gett kvinnor en reell möjlighet att medverka och därför är vi ganska lugna. Vi vill att saker förändras och nu har vi chansen att gå ut i populära delar av samhället och uppmärksamma orättvisor, vilket tidigare varit förbjudet. Inte genast, men på medellång sikt kommer detta att vara avgörande för Tunisiens framtid.

Vänstern saknar kvinnor

Det är Noureddine Chatti, ordförande i den svensk-tunisiska föreningen, på tillfälligt besök i Tunisien och diskussionsmötet, som spontant har ordnat intervjun med Douzakoura när jag ringer upp för att fråga om reaktionerna på valkommissionens beslut om varvade listor.

– Majoriteten av allmänheten är positiv. Kvinnoorganisationerna och aktivisterna är nöjda, och alla andra är också positiva. Det finns en del inom vänstern som är missnöjda. De kommer inte att hinna organisera tillräckligt många kvinnor på sina listor, berättar han.

Risken är att småpartier åker ut och att islamistpartier gynnas, men enligt Noureddine Chatti kommer Tunisiens redan progressiva kvinnolagar att förbli intakta. Alla är redan överens om det. Och egentligen är det ironiskt att vänstern, som varit mest högljudd när det gäller kvinnors rättigheter, har problem med jämställdhetskraven.

– Det här kan vara ett sätt att få dem att aktivera sig och öppna sina dörrar för kvinnorna. De har helt enkelt gjort för lite förut, konstaterar Noureddine Chatti.

Det första valet den 24 juli ska utse en församling som tar fram en ny konstitution. Och hur konstitutionen utformas blir avgörande för den fortsatta politiska processen med parlamentsval och eventuellt presidentval. Diskussionen om vilket politiskt system landet ska ha är igång. En viktig fråga är hur de 1,5 miljoner tunisierna i exil, som utgör 15 procent av befolkningen, ska kunna rösta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: