Buthayna Kamel, presidentkandidat, Egypten.

Egyptens nästa president?

2011-04-21 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nu har Egypten fått sin första kvinna som presidentkandidat. Buthayna Kamel, en känd mediapersonlighet och kvinnorättsaktivist, har meddelat att hon ställer upp i det kommande presidentvalet som äger rum vid slutet av året.

Buthayna Kamel är en av arabvärldens kända radio- och tv-journalister som med sina program (talk show) förde ut känsliga frågor som sexuella trakasserier, våldet mot kvinnor i hemmen och bristen på demokratiska rättigheter under slutet av 90-talet till offentligheten och till folks hem. Kamel uppfattas fortfarande som kontroversiell av många eftersom hon tar upp tabufrågor som sex och våld i sina tv-program.

Mubarak förbjöd showen

Kamel uppfattades som besvärlig även under Mubarak, eftersom hon berör tre tabufrågor i samhället: religion, sex och politik. I sina program erbjuder Kamel sekulära råd för sexuella och personliga problem, någonting som religiösa ledare och imamer brukar ta hand om.

1996 blev Kamel och hennes radioprogram I'terafaat Layliya, Nattliga erkännanden, så populära bland vanliga egyptier som ringde och ville ha råd från henne, att den störtade president Mubarak personligen beordrade att hennes show omedelbart stoppas. Buthayna Kamel har dock fortsatt med sina tv-program via arabiska satellitkanaler. Hon har dessutom arbetat inom kvinnorörelsen och på gräsrotnivå i det egyptiska samhället.

Nyheten om Tunisiens beslut om lika många män som kvinnor på vallistor inför parlamentsvalet den 24 juli, har lett till diskussioner i Egyptens kvinnoorganisationer. ”Kvinnor stod bredvid män under revolutionen och deltog i alla skeden av revolutionen… hur kommer det sig att den tunisiska revolutionen var inspirerande för oss i Egypten, men inte deras beslut av att inkludera kvinnor på de politiska posterna”, skriver Egyptian Center for Women’s Rights (ECWR) i ett pressmeddelande i veckan.

Kräver att få delta

Kvinnoorganisationen varnar för riskerna med att utesluta kvinnor från politiska poster i landet. ECWR protesterar bland annat mot den tidigare utnämningen av nya guvernörer där inte en enda kvinna valdes, trots löften under uppvaktningar med regeringen. ECWR betraktar uteslutningen av kvinnor från guvernörs poster som en förvarning om uteslutning av kvinnor från ledande och beslutsfattande ämbeten.

Uttalandet ställer sedan den fråga som alla kvinnoorganisationer fokuserar på: "Kommer revolutionen att ta egyptiska kvinnor bakåt?".

ECWR uppmanar det Militära Rådet och regeringen att garantera kvinnors representation alla politiska organ i proportion till deras andel av samhällsmedborgarna.

Buthayna Kamel kommer förmodligen inte vara den enda kvinna som ställer upp i Egyptens presidentval. Men det närmaste valet i Egypten handlar om parlamentsvalet, där partilistorna inte är färdiga. Kvinnoorganisationerna trycker på för att allt fler kvinnor ska finnas på listorna och hoppas på Tunisien som förebild.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: