Pappors uttag av föräldradagar ökar långsamt visar TCO:s pappaindex.

Västerbottens pappor i topp

2011-04-15 | FemPers padlock

INRIKES

TCO:s pappaindex kan betraktas som ett av flera mått på mäns ansvarstagande för sina barn. Indexet bygger på försäkringskassans statistik över föräldralediga. Hela rapporten finns här:

I veckan presenterades pappaindex för 2010. Det visar att pappor förra året tog ut en lite större del av föräldradagarna än året innan – 23,1 procent 2010 mot 22,3 procent 2009 – och något fler pappor var föräldralediga. En fortsatt svag uppgång med andra ord, men fortfarande långt ifrån en jämställd föräldraledighet.

Sett till genomsnittet är utvecklingen alltså att fler pappor tar ut allt fler dagar, men TCO:s pappaindex visar också att det är stora skillnader mellan pappor i olika län i landet, och det är stora skillnader mellan olika kommuner, inom länen. I topp av pappaindex finns Västerbottens län, där flest pappor är föräldralediga och där de också tar ut flest föräldradagar.

Inom Västerbottens län är det Umeå som har allra högst pappaindex. Västerbotten har hållit sin topplacering ända sen början av 2000-talet, men både Uppsalas och Jämtlands län ligger strax efter. Sist av alla i pappaindex kommer, nu liksom tidigare, Skåne. Och inom Skånes län är det Malmös pappor som tar ut minst pappaledighet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: