"Artisan Miners" säljer Casserit vid vägkanten i Kiwuregionen.

Västekonomier tjänar på sexuellt våld i Kongo

2011-04-15 | Charlotte Haider padlock

EKONOMI

Ekonomiska intressen tjänar på att omvärlden fokuserar på det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa. Risken finns att man glömmer att arbeta med grundorsaker till konflikten. Bland annat den ekonomiska rovdrift av råvaror som landet är utsatt för.

Joakim Wohlfeil.

-Kongo-Kinshasa är ett av världens rikaste länder, ur råvarusynpunkt. Men man saknar möjligheter att själva ta hand om rikedomarna, säger Joakim Wohlfeil som arbetar med konflikt- och rättvisefrågor på biståndsorganet Diakonia.

Joakim Wohlfeil deltog i en paneldebatt om sexuellt våld mot kongolesiska kvinnor, på Kvinnodagen 8 mars i år. Utgångspunkten för diskussionen var krigssituationen i Kongo och varför sexuellt våld, trots alla larm, fortsätter att användas som vapen. Joakim Wohlfeil tycker att det är viktigt att lyfta fram att det finns fler orsaker till att det sexuella våldet fortgår. Och att vi i västvärlden är bland de aktörer som medverkar till att den grymma situationen upprätthålls.

Landet är så rikt på naturresurser att dess befolkning skulle kunna leva i största välmåga. Diamanter, guld, koppar och regnskogsvirke ingår i tillgångarna. En annan attraktiv, och unik, naturtillgång är coltan som är ett mineral som bearbetas och därefter blir viktiga komponenter i våra mobiltelefoner. Via illegala och okända handelsvägar når oss, slutanvändarna, det åtråvärda mineralet utan att vi har en aning om dess ursprung.

Rwandisk milis bland förövarna

-Som exempel kan nämnas att Rwanda, ett land som är fattigt på naturtillgångar, är en stor leverantör av mineraler. Vi talar om smuggling i stor skala med flera flygplan om dagen, lastade med mineraler från Kongo till Rwanda, berättar Joakim Wohlfeil och fortsätter. Bland annat har utbrytare från den rwandiska hutumilisen varit verksamma i östra Kongo sedan folkmordet i Rwanda 1994. Och som om det inte var nog med rovdriften på råvarorna kallas i folkmun, cyniskt, det flottaste kvarteret i Rwandas huvudstad Kigali för Merci Congo (tack Kongo). Utan utarmningen av Kongo Kinshasa hade den Rwandiska uppbyggnaden av stadsdelar i lyx varit omöjlig.

-Omvärlden tjänar på konflikten i Kongo, säger Nawezi N'ibama Douce som är representant för kvinnoorgnaisationen AFEM (Association de Femmes des Mèdias), en samarbetspartner till Diakonia i Kongo.

Miliserna har fritt spelrum

-Så länge det finns en konflikt så finns det ingen regering som kan kontrollera landet. Då kan företagen sno åt sig våra mineraler. Ingen kontroll betyder ingen säkerhet och ingen som kan försvara kvinnorna när miliser våldtar dem.

Nawezi N'ibama Douce lägger skulden för vad omvärlden gör mot Kongos befolkning på deras egna politiker. Hon anser att politikerna ska kräva att omvärlden upphör med vapenleveranser till miliser.

Det sexuella våldet ingår i den onda cirkel som medför att människor i Kongo inte kan organisera sig till motstånd eller uppbyggnaden av ett demokratiskt samhälle. Våldtäkterna paralyserar människorna i byarna – inte bara de våldtagna utan även deras män, barn, anhöriga och grannar lever i ständig skräck. I det tillståndet är det mycket svårt att få till stånd ett organiserat demokratibygge.

Svenska politiker villiga hjälpa

En del av Diakonias arbete här hemma ägnas åt att påverka våra politiker kring grundorsakerna till konflikter och fattigdom. Inför valet 2010 frågade man riksdagspartiernas partiledare om de var villiga att vidta åtgärder för att stoppa kapitalflykten från utvecklingsländer genom att bland annat införa:

Krav på bindande land för land-rapportering för företag, av de vinster de gör och den skatt de betalar i länderna de verkar. Man vill också främja ett automatiskt och öppet informationsutbyte om skattefrågor på global nivå.

-Svenska politiker är intresserade och jag hoppas de stöder oss i arbetet att omsätta ambitionerna i handling, säger Joakim Wohlfeil.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: