Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Carl Emanuelsson ser skillnaderna mellan könen öka i vårbudgeten.

Vårpropositionen är en gigantisk propp i välfärden

2011-04-15 | Sissela Nordling Blanco , Stina Svensson , Carl Emanuelsson padlock

OPINION

Vårpropositionen talar sitt tydliga språk. Det kommer återigen att bli mer lönsamt att vara vit man. Det skriver talespersonerna i Feministiskt Initiativ, Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Carl Emanuelsson, med anledning av vårbudgeten som presenterades i veckan.

Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Carl Emanuelsson är talespersoner Feministiskt initiativ

När alliansregeringen gick till val 2010 gjorde den det med ett svenskt rekord i antifeministisk politik i bagaget. I budget efter budget hade man omfördelat resurser från kvinnor till män, samma sak visas också nu i vårpropositionen. Det kommer återigen att bli mer lönsamt att vara vit man i Sverige.

Att Sverige just nu halkar efter i alla internationella jämställdhetsundersökningar berör tydligen inte regeringen. Att kvinnor tjänar i genomsnitt 4 400 kronor mindre per månad än män berör den inte heller. Regeringens skattesänkningar leder till att män gynnas med sina vanligtvis högre löner. Samtidigt tvingas en kvinnodominerad offentlig sektor hålla nere såväl personalens rättmätiga lönekrav som antalet sysselsatta – trots att både verksamheterna och krisekonomin skulle må bra av det omvända. Återigen ser vi i den löneutveckling som vårpropositionen erbjuder att industrin ska vara löneledande. Det är ett hån mot den kvinnodominerande yrkessektorn. Lönediskrimineringen fortgår utan några som helst politiska förslag. Anders Borg uttryckte själv för ett litet tag sedan att fler jobb skulle skapas om ingångslönerna i kommunerna var lägre. Vårpropositionen talar sitt tydliga språk. Det kommer återigen att bli mer lönsamt att vara vit man.

Med det nya jobbskatteavdraget kommer en läkare att få mer än tre gånger så mycket i skattesänkning än vad ett vårdbiträde får. Att brytpunkten för statlig skatt dessutom höjs gynnar inte heller direkt ett vårdbiträde. Fattigdomen i Sverige har främst ökat bland kvinnor och barn, sedan några år tillbaka. Som sagt, allt rör sig om värderingar och prioriteringar och synen på vad välfärd handlar om.

Trots regeringens politiska ordströssel om en stark, trygg och stabil välfärd kommer ”världens mest jämställda land” inte gå mot en stärkande, solidarisk och ljus framtid tillmötes. Sverige kommer även i fortsättningen stadigt halka efter i alla internationella jämställdhetsundersökningar också efter lanseringen av den här vårpropositionen. Klyftan mellan olika grupper i samhället kommer att fortsätta att öka. Kvinnors löner sjunker stadigt och de fattiga förblir allt fattigare.

Regeringen fortsätter att envist motverka jämställdhetsarbetet i Sverige. Regeringens välfärdstanke skiljer sig tydligt ifrån vår i Feministiskt initiativ (Fi). Regeringen är nöjd med en välfärd vars logik vilar på produktion, sänkta skatter och konsumtion. En välfärd som så gott som tolererar diskriminering till förmån för ökad tillväxt, oavsett vad kostnaden blir för det i förlängningen. De rent av subventionerar diskriminering med sänkta skattereformer och skatteavdrag som framförallt gynnar gruppen välbärgade vita män.

Fi vill se ett annat samhälle vars logik vilar på tanken om jämlikt och jämställdhet. Vi vill se ett samhälle och en välfärd befriad från alla former av strukturell diskriminering, som har tydliga visioner vad gäller global rättvisa och en grön omställning av vårt samhällsmaskineri. Medan regeringen talar om skatteavdrag vill Fi se reformer som kortare arbetstid, rättvisa löner, individualiserad föräldraförsäkring och skärpta åtgärder mot diskriminering. Välfärden får inte villkoras av kortsiktig ekonomisk tillväxt.

Vad vårpropositionen erbjuder Sverige är en mycket ljus ekonomisk utveckling för vissa privilegierade grupper i samhället, medan genusperspektivet och en jämlik omfördelningspolitik lyser med sin frånvaro. Den närmast tvångsmässiga fokuseringen på skatteavdrag och jobbskatteavdrag bidrar till att skymma sikten för de skillnader som finns mellan olika individer och grupper i vårt avlånga land. Vårpropositionen redovisar den ekonomiska politikens inriktning och handlar om synen på vad välfärd är och ska handla om. Allt handlar således om prioriteringar och värderingar. Vi menar att för att skapa ett välfärdssamhälle måste innebörden i begreppet värde omdefinieras.

Behovet har sällan varit tydligare av ett självständigt feministiskt parti, som inte låter sig bakbindas av politiskt vanetänkande eller lojaliteter med manliga maktstrukturer i samhället. Vårpropositionen är en gigantisk propp i vår gemensamma välfärd. Vi är Sveriges starkaste parti mot alla former av strukturell diskriminering – vi vill någonting annat, vi vill mer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: