Iman al-Obeidi blir tystad när hon försöker vittna om våldtäkter.

Iman Al-Obeidi: Glöm mig inte!

2011-04-15 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Iman Al-Obeidi tog den enda chans hon såg att få upprättelse. Nu lever hon gömd och hoppas att omvärldens stöd ska bidra till att våldtäktsmännen straffas och att hon själv kan sätta sig i säkerhet. Igår tog Margot Wallström upp hennes fall under sitt anförande för FN:s säkerhetsråd.

Hon åkte taxi på väg hem från en vän den 24 mars. Bilen stoppades av milisen vid en kontroll post i Tripoli. Den unga juristen Iman Al- Obeidis ID-kort visade att hon är från Benghazi i östra Libyen, där rebellerna hade besegrat Gaddafis militära styrkor.

Två dagar senare rusade Iman in i Rixos hotelets lobby. Resten har omvärlden sett på tv-skärmen. Hon visade sin misshandlade och slagna kropp för utländska journalister på Tripolis Rixos Hotel och försökte berätta vad hon har varit med om. Imans avslöjande gestaltade, än en gång, våldet mot kvinnor, inte bara i en diktatur utan under en krigssituation. Hon visade hur kvinnor tar upp kampen mot våldet och gör motstånd när de finner en möjlighet att höja rösten.

I hennes senaste telefonsamtal med CNN berättade Iman att hon inte vågar lämna hemmet och att hon fruktar för sitt liv. Hon sade att hennes våldtäktsmän går fria och hotar henne. I en färsk personlig intervju denna vecka i Tripoli, har Iman Al-Obeidi beskrivit för Associated Press and National Public Radio, i detalj hur hon och andra kvinnor misshandlades, torterades och våldtogs av 15 milismän som kidnappade dem.

- De turades om att våldta mig, 3 män åt gången… när jag lyckades fly, jagade de mig på gatan.

Iman skrek och sprang, då kom folk ut från grannhusen och skyddade henne. Kvinnorna gav henne kläder och pengar till taxi och frågade om hon ville gå till polisen.

- Men det gjorde jag inte, för att där skulle jag inte kunna få rättvisa.

Egyptiska kvinnorättsaktivsten och journalisten Mona El-Tahawy pratade om Imans fall och det utbredda och legitimerade sexuella våldet mot kvinnor i Gaddafis regim till amerikanska oberoende nyhetskanalen Democracy Now. Hon talade om sina egna erfarenheter under tiden hon besökte Libyen som journalist och det sexuella trakkaserier mot kvinnor som utövas öppet av myndigheter och tjänstemännen, även mot kvinnliga journalister.

Hon förklarade sedan vikten av Imans agerande och det mod hon visade med sin avslöjande. Enligt El-Tahawy grips i regel våldtagna kvinnor i Libyen som vågar anmäla våldtäkten och spärras in i hus som kallas för ”social rehabilitating centers”. Dessa kvinnor tvingas att leva kvar i centret tills en manlig släkting hämtar dem eller våldtäktsmannen går med på att gifta sig med dem.

- Regimen erbjöd mutor till Imans föräldrar för att de ska förneka det som hände och detta visar hur Gaddafis regim försöker att tysta ner kvinnor antigen genom sexuellt våld eller genom att skambelägga dem, sade Mona El-Tahawy.

Imans föräldrar och kusin stödde henne och bekräftade hennes berättelse. De lade skammen inte på sin dotter utan på våldtäktsmännen och Gaddafi. De gick ut i media och sade att de är stolta över sin dotter och kallat alla för att stödja Iman i hennes heroiska avslöjande.

Enligt Mona El-Tahawy kastar revolutionerna i regionen nu ljus på regimernas behandling av kvinnor och hur de använder sexuellt våld för att kontrollera samhället och normalisera kvinnoförtryck genom våld. Hon underströk att när regimer trakasserar kvinnor, då är budskapet till samhället att det är grönt ljus för alla att göra det samma.

- Att kvinnor talar ut och inte håller tyst om trakasserierna visar att kvinnorna i denna region inte mera kommer att tystas ner.

Margot Wallström lyfte upp Iman Al-Obeidi som exempel när hon på torsdagen kritiserade FN:s säkerhetsråd för att de inte tar upp risken för sexuellt våld i någon av resolutionerna som antagits om Libyen de senaste veckorna – resolution 1970 och 1973. Hon är FN:s generalsekreterares särskilda representant för arbete mot sexuellt våld i krig och konflikter. Hon framhöll att åtgärder mot sexuellt våld ska inkluderas automatiskt och systematiskt i överenskommelser om att skydda civila, som i Libyen-resolutionerna.

– Även om det inte behöver vara uppenbart vad genus har att göra med vapenembargon och flygförbudszoner måste vi komma ihåg kvinnorna, sa hon.

Iman Al- Obeidi sitter fortfarande i sitt gömställe trots löften från Gaddafis män och hoppas på att kunna få våldtäktsmännen bestraffade och att kunna lämna Tripoli för en säkrare plats. I sin intervju med CNN sade hon med en trött och sviken röst:

– Glöm mig inte!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: