Intressantare? VM-fotbollen för herrar 2006.

Sverige kan vinna fotbolls-VM

2011-04-08 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Feministiskt Perspektiv var så klart på plats på damallsvenskans upptaktsträff och passade samtidigt på att roffa åt sig en intervju med förbundskapten Thomas Dennerby. Häng med på ett samtal när Alva Nilsson snackar allsvenskan och fotbolls VM med damlandslagets boss.

Thomas Dennerby hade en hektisk helg med landskamp mot Kanada i Rom under lördagen och upptaktsträffen i Stockholm i måndags. Strul med internet höll på att sätta käppar i hjulet för damlandslagets presentation under upptaktsträffen, men det löste sig i sista stund. Snart drar damallsvenskan igång och förbundskaptenen Dennerby kommer att se 18 matcher live under seriens vårsäsong. En stressig tid väntar men trots det tar sig Dennerby tid att prata med Feministiskt Perspektiv. Vi diskuterar dåligt pålästa journalister, mästerskapsfloppar och kritik.

Uppladdningen inför det VM som väntar runt hörnet kan knappast beskrivas som optimal för det svenska landslaget. De förlorade bronsmatchen i Algarve Cup, träningsturneringen som brukar kallas för lilla VM, och förlorade även mot Island för första gången någonsin. Värt att nämna är att Island inte kvalificerat sig till VM.

- Fortfarande finns det lite smågrejer vi måste jobba med. Men jag känner mig ganska glad för det. Vi har varit i den situationen då vi känt oss ganska nöjda såhär års, kanske till och med för nöjda, säger Thomas Dennerby, apropå uppladdningen.

Fler lag blandar sig in i toppstriderna i de internationella mästerskapen och samtidigt som Sverige smyger närmare USA och Tyskland i toppen finns det andra lag som närmar sig Sverige med stormsteg.

- Konkurrensen idag är mycket hårdare än förut. Man vill inte att vi i Sverige ska få engelska sjukan. England tror fortfarande att de är världsmästare för att de vann 1966. Fotbollsvärlden växter oerhört fort. Sverige är naturligtvis ett av de lagen som kan lyckas men man ska ödmjukt säga att om det var 3,4 lag som kunde vinna det förra VM:et så är det upp till tio lag som kan vinna nu.

Innan EM i Finnland 2009 var Sverige, tillsammans med Tyskland, de stora favoriterna till att vinna mästerskapet. Men Sverige föll igenom totalt i kvartsfinalen mot Norge och fick lämna mästerskapet innan medaljerna skulle delas ut. Dennerby ser tillbaka till det mästerskapet med en smula besvikelse i blicken. Men han ser också förlusten som en nyttig lärdom, även om han fortfarande grämer sig över att Sverige inte fick ut det där lilla extra.

- Förlusten mot Norge är det absolut tyngsta jag har upplevt. Vi var egentligen alldeles för bra för att det skulle behöva hända. Vi kan släppa in första målet men det som hände med laget efter att Norge tog ledningen 2009 ska inte få hända. Vi ska inte bli så nedstämda och tappa vårt spel på det sättet. Den absolut viktigaste frågan för oss att ta med oss är: ”hur gör vi om det går emot oss?” För det kommer det säkert att göra även under VM. Med all den rutinen vi har måste vi hitta en nyckel för att lära oss att hantera motgång. Vi har kapaciteten att vinna VM, men det är inte det som det är frågan om. Vi måste klara det mentala spelet helt enkelt.

Ofta får förbundskaptener kritik när en mästerskapstrupp presenteras. Vi blir alla experter som tror oss veta bättre än de som faktiskt tar ut truppen. Ofta förespråkar vi spelare vi sett i många matcher och hävdar att ”hon borde kommit med istället för henne”. Men Dennerby tror sig vara den bäst lämpade att avgöra vilka som ska representera Sverige i det kommande världsmästerskapet.

- Jag kommer att se 18 matcher live innan VM och assisterande kommer att se 16. Vi kommer att ha sett alla spelarna på hemmaplan mot bra lag och på hemmaplan mot sämre lag, på bortaplan mot bra lag och på bortaplan mot sämre lag. Ingen kan då säga att de har bättre koll på spelarna än vi. Vi måste se till vad spelarna presterar mot bra respektive sämre lag. Om man gör 4 mål mot lite sämre motstånd i damallsvenskan men inte klarar av att imponera mot de bättre lagen finns det inget som tyder på att man klarar av det i ett VM-slutspel. Sådana bitar måste man väva in när truppen tas ut.

Under de senaste åren har Thomas Dennerby fått stå ut med en hel del kritik. När han tog över landslaget var de en av de främsta nationerna i världen. Idag ses Sverige inte som ett givet semifinallag och många tror inte heller att landet kommer lyckas i VM. Efter EM 2009 höjdes starka röster för att Dennerby skulle lämna in sin avskedsansökan. Men huvudpersonen själv tar relativt lätt på kritiken.

- Det finns inte en människa som tycker att det är roligt att slå upp tidningen när det står ”avgå”. Men man får försöka bortse från det. Jag tänker ”va fan Thomas, imorgon står det om en ny nyhet då har alla glömt det” - det är bara man själv som kommer ihåg vad som stod dagen innan, säger Dennerby och fortsätter:

- Jag har världens roligaste jobb, jag trivs fantastiskt bra, tjejerna är skitduktiga. Elitidrott handlar om att vinna, det går aldrig att komma ifrån det. Det spelar ingen roll hur hårt vi jobbar, hur mycket jag far runt i Sverige för att studera spelarna om vi inte gör ett resultat. Det är ingenting att snacka om, elitidrott handlar om resultat. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Och ja... Det är dags att det kommer nu.

Kan Sverige vinna VM?

- Absolut, om allt klaffar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: