Demokratikämparna i Egypten kan inte slå sig till ro.

Kvotering ingen lösning i Egyptens val

2011-04-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Nya partier och ungdomsgrupper har lagt grunden för en historisk valkampanj i Egypten. Samtidigt diskuterar kvinnogrupper hur de bäst bevakar sina rättigheter. Kvotering har de varit med om förut, och förkastar. Sholeh Irani berättar om utvecklingen.

Egypten förbereder sig för första post-Mubarak parlamentsvalet i september i år. Tisdagen den 5 april samlades hundratals representanter från 23 nya politiska grupper i Kairo med syfte att bilda en enad revolutionär front och diskutera strategier för en historisk valkampanj i revolutionens kölvatten. Den 4 april anordnades också ett seminarium i Kairo om valsystemet och kvinnors representation, på initiativ av Egyptian Center for Women's Rights, ECWR.

Medan det redan etablerade Muslimska Brödraskapet möter interna konflikter och splittringar, förenar sig nya politiska partier och ungdomsgrupper för att driva en gemensam valkampanj. Muslimska Bröderskapet utmanas nu av sina egna unga medlemmar som kritiserar ledningen för bristen på demokrati inom partiet, för tidigare generationers syn på politiska lösningar för Egypten och för partiets kvinnosyn.

Under mötet mellan olika partier och nya politiska grupper för bildandet av en ny revolutionär front visades stor vilja för samarbete under ”ett demokratiskt val med högt deltagande”. De beslöt att kräva ett valsystem baserat på proportionell representation och eventuellt en kandidatlista med gemensamma krav. En kommitté ska bildas och koalitionen ska presentera en plan för valkampanjen inom kort.

“Mot en rättvis representation i parlamentsval” var rubriken när 70 män och kvinnor från en rad olika kvinnoorganisationer, politiska partier och icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s, samt journalister och experter, dagen innan diskuterade ett bättre valsystem som ska garantera kvinnors representation i parlamentet.

På mötet talades det om att kvoteringssystemet som tidigare garanterade kvinnorna vissa platser i parlamentet ledde till korruption och gynnade inte kvinnorna alls. I praktiken reserverades de kvoterade platserna för medlemmar av Mubaraks Nationella Demokratiska Partiet, underströk flera talare.

Amany Altaweel, expert från Political and Strategic Studies Center, sade i sitt tal att det finns två huvudområden att fokusera på under den kommande perioden med syfte att öka kvinnors politiska deltagande i beslutsfattande organ, enligt ECWR:s hemsida.

Det första är att kräva ett valsystem och en röstlängd där folk väljer från vallistor för att kunna garantera kvinnors och minoriteters ökade representation, sade Altaweel. Det andra är kravet på en utbildningsreform. Flera talare nämnde att kvinnors roll och historia är frånvarande i kursplanerna vid högskolor. “Dessutom ska kvinnorättsorganisationer vara närvarande vid universiteten för att öka medvetenheten om genusfrågor i samhället”, sade Altaweel.

Efter diskussioner kom mötet fram till en rad slutsatser. Bland annat att det bästa valsystemet för att garantera kvinnor plats i de kommande valen i Egypten är en proportionell representation och vallistor baserade på en modell som kallas 3/3/4. Detta betyder att en kvinnlig kandidat ska stå bland de tre första namnen i varje vallista, och sedan en kvinnlig kandidat på den tredje platsen inom varje grupp om fyra namn. Då blir minst tre av tio kandidater kvinnor. Mötesdeltagarna var eniga om att detta system gynnar kvinnor och minoriteter mer än kvoteringssystemet och bestämde sig för att arbeta för att förespråka denna modell.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: