Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Chefslöner 2011: Hoppsan kvinnorna fick mindre igen!

2011-04-08 | Christine Ruge Bentzen padlock

EKONOMI

De kvinnliga cheferna har i snitt 1 700 kronor mindre betalt än sina manliga kolleger med exakt samma arbetsuppgifter. Annika Elias, ordförande för Ledarna, anser att löneskillnaderna mellan könen är oacceptabel. Vilket knappast framgår av rapporten som ligger till grund för redovisningen av årets chefslöner.

-Det finns ingen anledning att män och kvinnor ska ha olika lön för samma jobb. Bekymmersamt tycker vi, sa Annika Elias i en radiointervju i Ekot på torsdagen.

Medianlönen för en chef är 36 500 kronor i månaden, i den mediansiffran är inte börsbolagens vd-löner inräknade. Ledarna har undersökt lönerna hos drygt 63 000 av Sveriges omkring 500 000 chefer.

-Vad tror du att det beror på att kvinnorna har lägre löner än sina manliga kolleger, frågade radiojournalisten Catarina Friskman.</p<p>>-Jag tror att en faktor är att ledarskapsnormen i hög grad fortfarande är en man i Sverige. Man ser helt enkelt ledarskapet på ett annat sätt hos manliga chefer än hos kvinnliga chefer. Och man fokuserar inte tillräckligt tydligt på individen när man sätter lön och på individens prestation i företaget.

Försvarar sina (manliga) medlemmar

Chefernas löner ökade med 3,7 procent under 2010. Det är mer än löneökningarna för till exempel LO-medlemmar, som fick en snittökning på omkring tre procent. Men Annika Elias tycker att det är försvarbart att cheferna får större löneökningar.

-Jag tror att det finns väldigt många chefer i svenska företag som har arbetat hårt. Ekonomin har ju vänt och svenska företag går jättebra och har återhämtat sig fort efter krisen. Och det är klart att cheferna i företagen har haft en stor del i det, sa hon.

Tandlös analys

Siffrorna som presenteras i Ledarnas rapport om chefslöner 2011 visar alltså att kvinnor tjänar 95,5 procent av männens löner. Rapporten har namnet ”Hög tid att syna chefens lön”.

Det låter både lite uppkäftigt och ambitiöst. Men i analysen av lönegapet mellan manliga och kvinnliga chefer kommer en tandlös drapa:

”I vårt underlag har hänsyn tagits till att kvinnor och män finns som chefer i olika branscher, har olika antal underställda medarbetare, olika utbildningsnivå, olika befattningar och olika ålder. Vad den kvarvarande lönedifferensen mellan kvinnor och män på 4,5 procent beror på kan endast förklaras på den enskilda arbetsplatsen.”

Därefter några plattityder:

”En lönesättningsmodell som kopplar samman arbetets krav och individuella prestationer med verksamhetens utveckling kräver sakliga bedömningar som är fria från all form av direkt eller indirekt diskriminering”.

Förnedrande frågor

Och till sist ett par frågor som helst aldrig skulle ställas i sammanhanget, eftersom svaren uteslutande medför förnedring. Ändå ställs de och lyder: ”Presterar kvinnor på chefspositioner överlag sämre än män? Har kvinnor sämre kvalifikationer än män? Är innehållet i kvinnornas chefsbefattningar mindre krävande än männens? Värderas kvinnornas arbetslivserfarenhet lägre än männens?”

Ja, gissa. Eller genomför det som rapporten heter, med tillägget ”kvinnliga” så blir det i sin helhet ”Hög tid att syna KVINNLIGA chefens lön”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: