Nalin Pekgul, ordförande i s-kvinnor, välkomnar Ylva Johansson och Lena Sommestads kandidaturer.

Äntligen demokratisk strid?

2011-04-08 | Anna-Klara Bratt padlock

OPINION

I veckan meddelade Ylva Johansson att hon kandiderar till posten som s-ordförande. Det gör även Lena Sommestad, som tillsammans med Johansson var en av få socialdemokrater som öppet uttryckte vilja att ta över som s-ledare. Är det äntligen dags för en öppen och demokratisk ledarstrid inom socialdemokraterna, undrar Anna-Klara Bratt.

Nalin Pekgul vill bli omvald, Ylva Johansson och Lena Sommestad kandiderar också. Det betyder att det nu är tre personer som vill leda s-kvinnor. Kanske kan vi äntligen få se en öppen och demokratisk tillsättning inom s?

Proceduren runt tillsättningen av Håkan Juholt för några veckor sedan har upprört det flesta. Även många socialdemokrater. Därför var det intressant att nytillträdda partisekreteraren Carin Jämtin omedelbart tog upp frågan i sitt installationstal på s-kongressen för två veckor sedan.

Det hela blev lite märkligt, eller kanske snarare upproriskt med tanke på att Juholt precis tillsatts på just det sätt Jämtin nu ska göra upp med: slutna diskussioner och hemliga resonemang som avslutningsvis resultera i endast ett förslag. Något som inte ens kan kallas val?

Nu finns det alltså tre kandidater till den viktiga posten som ledare för s-kvinnor. Redan har Pekgul öppet deklarerat vad hon vill med s-förbundet och det har även de andra i egna forum.

Pekgul har även välkomnat de andra kandidaterna och härmed kan en intressant jämställdhetsdebatt inom s komma till stånd. Det kan dessutom stärka s-kvinnor generellt eftersom posten som dess ledare stundtals tycks ha betraktats som position där partistyrelsen har placerat obekväma politiker(kvinnor) de velat bli av med. En avstjälpningsplats ungefär som EU-parlamentet. Ett förhållningssätt som omedelbart sänker statusen för såväl EU, jämställdheten och de enskilda kvinnorna.

S-kvinnor har i dag omkring 7000 medlemmar av vilka de flesta har en hel del att säga om den förda politiken. Och visst är det lätt att vara emot barnfattigdom, men det finns svårare frågor. RUT-avdragen, den kortare arbetsdagen, jobbskatteavdragen, personaltätheten inom de offentliga tjänsterna osv.

Dagens Nyheters ledarsida fnös genast åt ledarstriden. En ny ledarcirkus? Konstigt med tanke på hur trötta de var på den slutna rekryteringsprocessen som omgärdat valet av Juholt bara för några veckor sedan. Ledarstriden är i stället mycket välkommen. Det är så förtroendevalda utses i en demokrati.

Ska bli intressant hur Håkan Juholt förhåller sig till det hela. Han påstår sig ju vara en vän av social demokrati.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: