Katarina Wennstam tror att vissa poliser har svårt att sätta gränser mellan yrkesliv och privatliv.

Rätten att bruka våld är svår att ”stänga av"

2011-04-07 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Inom loppet av en vecka blev det känt att två poliser i Stockholm utreds för våldtäkt och att en polis i Skaraborg misstänks ha misshandlat sin fru under flera år.

Med domen mot förre polischefen Göran Lindberg i färskt minne, väcks återigen frågan om det svenska polisväsendets kvinnosyn.

FAKTA/ Polisens vanligaste brott

Brott som begås av poliser utreds av Riksenheten för polismål. Brotten delas upp i två kategorier beroende på om de har begåtts i eller utanför tjänsten (så kallade fritidsbrott). 2010 dömdes 18 poliser för brott begångna utanför tjänsten. En tredjedel – sex stycken – var vålds- och sexualbrott mot kvinnor och barn.

Fritidsbrott begångna av poliser år 2010 – antal fällande domar

  • 4 misshandel (varav 3 fall av kvinnomisshandel samt 1 fall där en manlig polis misshandlat en annan man utanför hemmet)
  • 3 hastighetsöverträdelse
  • 2 grovt rattfylleri
  • 1 grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, köp av sexuell tjänst, koppleri m.m.
  • 1 grov kvinnofridskränkning
  • 1 sexuellt utnyttjande av underårig
  • 1 häleri
  • 1 förtal
  • 1 egenmäktigt förfarande
  • 1 allmän vårdslöshet
  • 1 brott mot rennäringslagen
  • 1 olaga hot, ofredande och förolämpning

Källa: Riksenheten för polismål

Polismannen i Skaraborg, som misstänks ha slagit sin fru, häktades den 30 mars för grov kvinnofridskränkning.

Dagen därpå häktades ett polisbefäl i Stockholm för våldtäkt. Han misstänks också för sexuellt ofredande, misshandel och flera fall av ofredande mot kvinnor på krogen. Samtidigt utreds ytterligare en polis för en våldtäkt som ska ha begåtts i norra Stockholms län.

Författaren och den tidigare kriminalreportern Katarina Wennstam har länge försökt uppmärksamma det svenska rättsväsendets inställning till mäns våld mot kvinnor – både som journalist och deckarförfattare. När hon jobbade som kriminalreporter på SVT gick hon igenom alla åtal mot poliser mellan 1993 och 2004.

– Det kom fram att kvinnofridsbrott är det absolut vanligaste brott som poliser begår utanför tjänsten, säger Katarina Wennstam.

Samma resultat visade en granskning av åtal mot poliser under åren 1998-2008. Enligt granskningen, som gjordes av DN, var kvinnomisshandel polisens vanligaste brott medan det hamnade först på 13:e plats bland befolkningen i stort.

Läget har inte förändrats nämnvärt sedan dess. Dagsfärska siffror från Riksenheten för polismål visar att nästan var tredje dom mot poliser gällde kvinnofridsbrott förra året.

– Jag menar utifrån min erfarenhet som kriminalreporter att det dels har att göra med cynismen som växer fram hos poliser. De tar mycket stryk och har ett tufft jobb, men får ingen hjälp att bearbeta det. Det andra är att polisen har rätt att bruka våld i sin yrkesroll. Jag tror att vissa poliser har svårt att sätta gränser mellan yrkesliv och privatliv, säger Katarina Wennstam.

Inför sin roman ”Dödergök” intervjuade hon kvinnor som hade utsatts för våld av närstående manliga poliser. Flera av kvinnorna berättade hur mannen kunde ”gå in i sin yrkesroll” under familjegräl. I stället för att prata började han peka med hela handen och lät polisjaget ta över.

– Så här är det förstås inte för alla poliser. Men rätten att bruka våld är svår att stänga av, säger Katarina Wennstam.

Förra året föll 18 domar mot poliser som begått olika typer av brott utanför tjänsten, varav sex domar rörde brott mot kvinnor och barn: tre fall av kvinnomisshandel, ett fall av grov kvinnofridskränkning, ett fall av sexuellt utnyttjande av underårig samt domen mot Göran Lindberg som gjorde sig skyldig till bland annat grov våldtäkt, misshandel, köp av sexuell tjänst och koppleri. Ytterligare en polis, anställd av Säpo, dömdes i tingsrätten för grov våldtäkt men friades senare i hovrätten.

Totalt finns det cirka 20 000 poliser i Sverige. Sett till antalet domar är det ytterst få poliser som begår kvinnofridsbrott.

– Man ska komma ihåg att det inte handlar om ett generellt problem inom polisen. Men sen finns det också en kamratanda och en förlåtande attityd, som gör att man ibland sluter upp kring polismannen som är misstänkt för brott, säger Katarina Wennstam.

Det som är allvarligt med polisers våld mot kvinnor, menar Katarina Wennstam, är att det skapas en förtroendeklyfta. En misshandlad kvinna som vill göra en anmälan ska inte behöva hysa minsta misstanke om att den polis som tar emot hennes anmälan själv slår inom hemmets väggar.

Vad tror du att historien kring Göran Lindberg har betytt i de här sammanhangen?

– Det är svårt att överblicka den skada som Göran Lindberg gjort, suckar Katarina Wennstam. För första gången under intervjun tycks hon inte riktigt veta vad hon ska säga. Kanske för att det har gått så kort tid sedan allting uppdagades. Kanske för att hon själv har träffat honom och liksom många andra tyckt att han verkade toppen, inte minst för sitt engagemang i jämställdhetsfrågor.

– Han har skadat jämställdhetsarbetet och tilltron till alla de bra män som finns, som är pålitliga och gör ett fantastiskt arbete när gäller kvinnofridsfrågor. Han är unik i sitt kvinnohat och i hur grova sexuella övergrepp han begick. Det är ett kvinnohat som överskuggar det mesta jag sett. Samtidigt tror jag att alla bra poliser, som vill ha en kår ren från kvinnohat, välkomnar den här debatten, säger Katarina Wennstam.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: