Volvo behöver kvinnors spetskompetens

2011-04-01 | Christine Ruge Bentzen padlock

EKONOMI

Volvo Personvagnar ska nyanställa uppemot 1200 personer, varav 1000 i Göteborg. Framförallt letar man nya medarbetare bland kvinnor, yngre personer och utlandsfödda för att öka mångfalden och bredden, uppges i ett pressmeddelande från Volvo Personvagnar.

Det är framförallt inom områdena forskning och utveckling som företaget behöver förstärkning.

-Vår tillväxtplan är nu fokuserad på konkurrenskraftiga och bränslesnåla produkter och teknologier, säger vd Stefan Jacoby.

Under 2010 ökade Volvos bilförsäljning med 11,9 procent jämfört med år 2009 och företaget gick även med vinst förra året.

2011 börjar lovande

Även 2011 har börjat lovande med tillväxt på både den europeiska och nordamerikanska marknaden. Tillverkningscentret I belgiska Ghent förväntas nå rekordnivåer i sina tillverkningsvolymer. Även i Torslanda ökar tillverkningstakten för att möta en ökande efterfrågan.

Vändpunkt

År 2010 medförde en vändpunkt för den globala bilindustrin och Volvo Personvagnar uppges ha stärkt sina marknadsandelar, till stor del tack vare nya XC60 och andra bränslesnåla modeller. Nästa steg, efter det överväldigande mottagandet av Volvo S60 och V60 är lanseringen av den första laddningsbara hybridmodellen.

Nya mediekanaler

Personalavdelningen kommer att använda moderna mediekanaler för att nå fram till yngre personer med rätt kompetens. Samtidigt satsar Arbetsförmedlingen på att hjälpa till med kompletterande utbildningar och med att hjälpa personer med utländsk bakgrund att få sin utbildning bedömd i Sverige. De nya beskeden står i stark kontrast till krisåren 2008 – 2009. Då försvann ungefär 6000 jobb från Volvo och försäljningen sjönk med cirka 40 000 bilar, uppger Dagens Nyheter.

Teknikföretagen pessimistiska

DN har även varit i kontakt med Anders Rune som är chefsekonom vid Teknikföretagen och tror att tillväxten inom den svenska industrin snart kommer att mattas av. Björn Sällström som är personalchef på Volvo Personvagnar i Torslanda säger att Volvo inte ser några sådana tecken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: