Segeltorp.

Segeltorp tog hem SM-guldet

2011-04-01 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

Segeltorp kan titulera sig svenska mästare i ishockey för andra året i rad. I söndags tog de hem damernas SM-titel efter att ha besegrat Brynäs med 2–1 i förlängning.

– Det är så små marginaler mellan SM-guld och gråt, så vi är jätteglada att vi lyckades vinna, säger tränaren Ylva Lindberg.

FAKTA/Final

Segeltorps IF–Brynäs IF 2–1 (0–0, 0–1, 1–0, 1–0)

Skottstatistik: 39–26 (9–7, 15–9, 11–5, 4–5)

Utvisningar: Segeltorp: 2x2 min Brynäs: 6x2 min

Match om tredje pris

Modo Hockey-Linköping s HC 2–4 (1–0, 0–1, 1–3)

Skottstatistik: 33–33 (7–12, 13–13, 13–8)

Utvisningar: Modo: 5x2 min, Linköping 3x2 min

När slutsignalen gick i Himmelstalundshallen i Norrköping var det Segeltorp som jublade högst och mest. De hade nämligen besegrat Brynäs i en rafflande SM-final där Gävlelaget länge höll i taktpinnen.

Det var också Brynäs som tog ledningen i mitten av den perioden genom Joa Elfsberg. En ledning som hade kunnat vara större.

– I de två första perioderna kändes vi lite hämmade. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det., men vi kom inte upp till den nivå vi brukar göra, säger Segeltorps tränare Ylva Lindberg några dagar efter SM-guldet.

Men inför den tredje perioden samlade Segeltorp ihop sig och började ta över matchen mer och mer. Kvitteringen kom efter ett fint mål av Erika Holst.

– När vi gjorde 1-1 då kände jag att vi nog skulle ta hem det här, säger Ylva Lindberg. Precis så blev det. Förlängningen var drygt tio minuter gammal när Josefine Jakobsen slog in 2–1 bakom Brynäsmålvakten Sara Grahn. Segern var ett faktum och för andra året i rad är det Segeltorp som får kalla sig regerande mästare.

– Vi har lyft upp många nya spelare den här säsongen så i början av hade vi inte alls målsättningen att vinna SM-guld. Men det känns otroligt skönt att kunna vinna, laget har varit fantastiskt.

För Brynäs var det också andra året i rad – men för Gävlelaget var reprisen av en något tyngre variant eftersom det var andra året i rad man förlorade en SM-final mot just Segeltorp. Men tränaren Magnus Grönlund lät ändå inte alltför besviken över resultatet i säsongens sista match.

– Jag är nöjd med vår prestation. Vi pressade dem och spelade verkligen bra. Det hade varit skillnad om jag känt att vi egentligen hade kunnat spela bättre, men så var det inte i finalen, säger han till Feministiskt Perspektiv.

Vad var det som avgjorde matchen tycker du?

– Eftersom det var en sådan liten skillnad mellan lagen, så kan man nog säga att det var de små marginalerna. Två minuter före deras kvittering sköt vi ett skott som deras målvakt räddade med klubbskaftet utan att riktigt veta var hon hade pucken. Så vi var väl en tre centimeter från SM-guld.

Det var andra året i rad som finalspelet avgjordes under en och samma helg i Himmelstalundshallen. Flera av de inblandade klubbarna har framfört önskningar om att själva få ta över arrangerandet av slutspelet eftersom man menar att matcher på hemmaplan skulle skapa ett större intresse. Lagens båda tränare hade både positiva och negativa kommentarer kring slutspelet.

– Den affisch Svenska Hockeyförbundet hade tagit fram var inte särskilt snygg. Och spelaren på bilden var en spelare som spelade i Segeltorp förra säsongen. Dessutom hade man glömt att ta dit guldhjälmarna som man brukar ge till det lag som vunnit SM, det känns också som ett bevis att de inte riktigt bryr sig om damhockeyn, säger Ylva Lindberg.

– Jag tycker att SVT och deras sändningar var mycket bättre i år än förra året då de inte var pålästa ordentligt. Damhockeyn slår lite ur underläge och jag kan väl känna att man får vara glad över de förbättringar som blir, menar Magnus Grönlund.

Var nästa års finalspel ska avgöras är inte bestämt ännu. En ny tjänst ska inrättas på Svenska Hockeyförbundet där en person på heltid enbart ska ägna sig åt damhockey. Det är kanske inte en alltför kvalificerad gissning att just frågan om SM-slutspelet och hur det ska marknadsföras blir en viktig fråga för den personen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: