Carolyn Byerly, stolt rapportförfattare, anser att lagstiftning och reglering av jämställdhet i samhället som helhet har stor betydsle för om redaktonerna blir jämställda.
Bild: Maria Edström
Många män i nyhetsredaktioners topp
2011-04-01 | Maria Edström
UTRIKES
En global studie om läget på nyhetsredaktioner ligger till grund för mediechefernas pakt om att arbeta för ökad jämställdhet i journalistiken.
FAKTA OM STUDIEN
Några huvudresultat:
- 73 procent av de högsta chefspositionerna i nyhetsorganisationerna är män.
- 64 procent av reportrarna är män.
- Män har oftare fasta heltidsjobb jämfört med kvinnor. 70 procent av frilansarna är män utom i Europa där det är ungefär 50/50.
- Studien identifierar ett glastak för kvinnor i 20 av 59 studerade länder.
- Hälften av redaktionerna har skrivna policys för jämställdhet.
Hela rapporten
Rapport från IWMF:s konferens
För tre år sedan beslöt International Women's Media Foundation, IWMF att göra en grundläggande studie om kvinnors villkor på nyhetsredaktionerna. Forskare Carolyn M Byerly fick ansvaret att leda studien och till sig knöt hon 17 regionala koordinatörer som samlade in data från 500 redaktioner i 59 länder. Som en av koordinatörerna och ansvarade jag för att 32 nordiska redaktioner med sammanlagt 7 200 anställda bidrog med uppgifter genom att ta sig till att samla in statistik och ställa upp på intervjuer.
En global studie innebär alltid metodproblem eftersom de sociala, kulturella och ekonomiska förhållandena är så olika runt om i världen. Men resultatet - en 400-sidig rapport kommer säkert att kunna användas som bas för att diskutera läget på nyhetsredaktionerna. Studien visar att det finns och om det finns skillnader mellan när det gäller vem som gör vilket jobb, hur man rekryterar folk och vem som ha vilka anställningsformer
Sverige och Norden kom (som vanligt) bäst ut i studien. Det är hyfsad balanserat på alla nivåer i nyhetsorganisationerna, men varierar mellan länderna. Norge och Danmark har betydligt lägre andel kvinnor som nyhetsjournalister och mellanchefer jämfört med Sverige och Finland.
I Norge är 35 procent av nyhetsjournalisterna kvinnor, i Sverige 49 procent. Kvinnorna är fler bland de deltidsanställda journalisterna, 71 procent i Norden och 68 procent i Sverige.
Hela studien berör arbetsplatser för 170 000 journalister. IWMF:s studie kan ses som ett bra komplement till den globala studie av nyhetsinnehåll som genomförts på frivillig basis vart femte år. Den visar att sedan 1995 har andelen kvinnor som kommer till tals i nyheterna ökat från 17 till 24 procent. Trots den jämna fördelningen av kvinnor och män bland journalisterna i Norden är det även här fortfarande män som dominerar nyhetsflödet.
annons:
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST