Utanför Journalistförbundet i Kairo. 8 mars 2011.

Egyptens nya mediechefer hittills endast män

2011-04-01 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Veckor av protester och strejker i Egypten har äntligen lett till förändringar på landets stora medier. Tidigare Mubaraklojala mediechefer på en rad stora tidningar har bytts ut. Journalistförbundets krav var dock att chefredaktörerna skulle röstas fram av personalen på varje tidning. Samtliga utnämnda chefer är män.

Situationen på de statsägda medierna i Egypten har beskrivits som absurd av journalisterna. Samma kolumnister som skrev i Mubaraks försvar och mot demonstranterna, fick skriva hyllningsartiklar för revolutionen efter Mubraks avgång. Essam Sharaf, landets nya premiärminister, utnämnde nya chefer för många viktiga tidningar.

Detta gäller särskilt redaktionen vid landets mest kända och näst största dagstidning Al-Ahram som dagen efter Mubaraks avgång bytte färg. I dag har den kände Abdel Azim Hamad officiellt ersatt Al-Ahram’s pro-Mubarak editor-in-chief, Usama Saraya. Hamad hade redan agerat som informell chefredaktör och valdes av Al-Ahrams personal under de senaste veckorna.

Salah Abdel Maksoud från ”Egypt’s Journalists’ Syndicate” säger till den liberala dagstidnigen Al-Mesry Al Youm att förbundet välkomnar de nya cheferna som är bland de mest oberoende och professionella i kåren. Samtidigt menar han att detta är bara ett steg framåt och långt ifrån tillräckligt. Han vill se grundläggande förändringar enligt revolutionens krav. Bland de namn som uppges som nya chefer för medier finns inte någon kvinna.

- Hittills har ingen kvinna utnämnts för press. Men nästa vecka kommer många nya chefer för radio och tv att presenteras. Där finns många kända kvinnor, och vi hoppas att det händer någonting, säger en egyptisk journalist till FP.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: