Ida Karlsson, en av Tillstälningens arrangörer, kommer också spela under kvällen.

Do it yourself!

2011-04-01 | Paula Melkersson padlock

KULTUR

Som ung konstutövande kvinna är det lätt att bli frustrerad över svårigheterna att få synas i en mansdominerad bransch. Ett sätt att förbättra oddsen är att göra som gänget bakom föreningen KUF. Om två veckor går deras egenarrangerade scenkonstfestival Tillställningen av stapeln.

FAKTA:

Tillställningen äger rum den 16/4 på Café Amsterdam/Galleri Aguéli i Stockholm med start kl . 16.00. Biljettpris är 50 kr.

Hej, Kajsa Hellsing Rydergård, en av arrangörerna och medlem i KUF. Vad är Tillsällningen för tillställning?

– Det är en scenkonstfestival för unga kvinnor som vi dragit igång för att vi tyckte att något saknades i svensk scenkonst. Vi i KUF kommer från lite olika håll, jag från skrivande, min kollega Ida Karlsson är musiker och min syster Erika är statsvetare. Inom alla våra områden hade vi märkt att det fanns en skevhet i könsbalansen som vi ville göra något åt. Ida och jag träffades på Skurups folkhögskola och redan där märkte vi en övervikt av män. Skurup har jazzinriktning och de flesta var män. Och den fördelningen fortsätter efter utbildningen, det finns få kvinnor som är instrumentalister. Dessutom är de flesat arrangörer män och så fortsätter det på det sättet. Därför bestämde vi oss för att skapa vårt eget utrymme med den här festivalen, där en massa duktiga kvinnor framträder.



Vad kommer festivalen att innehålla?

– Det börjar på eftermiddagen med konst med den hyllade sångerskan Kristin Amparo, jazzharpisten Stina Hellberg, Gävlebördiga singer/songwritern Sofia Olerud samt improvisationsduon Medi, därefter följer poesi med Laura Wihlborg som svensk mästare i Poetry Slam. Och så blir det musik med sångerskan Kristin Amparo, singer/songwritern Sofia Olerud och improvisationsduon Medi. Vi är också välidgt stolta över att ha med en jazzharpist, Stina Hellberg, det hör inte till vanligheten! Deltagarna har vi valt utför att de är unga kvinnor som är up and coming och som vi tycker är duktiga. Tillsammans blir det som ett slags allkonstverk.

– Framför allt hoppas vi att publiken får en himla kul kväll och att de njuter av konsten. Men Tillställningen är också ett slags ställningstagande för viljan att förändra könsbalansen i branschen. Även om vi hoppas att fördelningen långsiktigt ska bli 50-50 tror vi att en helkväll med bara kvinnor på scenen kan fungera som något slags chockinjektion i konstvärlden!



Kommer det att bli fler festivaler?

– Vi hoppas på det. Nu har vi fått finansiering från kulturförvaltningne och Fundedbyme, som är en ny typ av crowdfunding. Hittills ser det bra ut, så vi hoppas kunna göra det igen. Och om någon ser oss som ett uppmuntrande exempel och gör något liknande blir vi väldigt glada! Man kan inte bara sitta och vara upprörd över de skeva möjligheterna och inte göra något åt det. Då får man skapa sin egen scen. Vi hade ingen erfarenhet av något sådant här när vi började utan har fått lära oss allt medan vi har jobbat. Det har varit väldigt mycket DIY, do it yourself. Och det har gått bra! Det är inte så svårt – det är bara att sätta igång.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: