– Rör man sig i ordinarie strukturer ska man inte tro att saker händer fort, säger Gertrud Åström som undersökt hur det står till med jämställdheten inom idrottsvärlden.

SKL säger nej till surrogatmödraskap

2011-03-30 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Sveriges Kvinnolobby säger nej till surrogatmödraskap. Det är innebörden i ett gemensamt uttalande som antogs vid Sveriges Kvinnolobbys årsmöte den 26 mars.

Läs även: Feminister om surrogatmödraskap

– Vi vill sätta ner foten ordentligt. Den här debatten har ålat fram utan att man har fört fram vad det egentligen handlar om: handel med kvinnors kroppar, en bortförhandling av kvinnors rättigheter och ett stärkande av ett patriarkalt tänkande, säger Sveriges Kvinnolobbys ordförande Gertrud Åström.

Paraplyorganisationen Sveriges Kvinnolobby samlar ett fyrtiotal organisationer som arbetar för att stärka kvinnors rättigheter. Vid årsmötet beslutade delegaterna att stödja det betänkande om mäns våld mot kvinnor som jämställdhetsutskottet i EU-parlamentet antog den 15 mars. Betänkandet slog bland annat fast att prostitution är en form av våld mot kvinnor och att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnans kropp och reproduktiva organ – en ståndpunkt som Sveriges Kvinnolobby delar.

”Surrogatmödraskap innebär att kvinnors rättigheter förhandlas bort medan de betalande kvinnornas och männens, och särskilt pappans biologiska, rätt garanteras” skriver Sveriges Kvinnolobby i uttalandet.

– Årsmötets delegater anser att surrogatmödraskap handlar om en handel med kvinnor och med barn, och det är vi emot. Vi är emot all form av människohandel, säger Gertrud Åström.

På årsmötet föreläste Kajsa Ekis Ekman, författare till boken ”Varat och varan. Prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan”.

– Jag delar Kajsa Ekis Ekmans enorma upprördhet över hur man relativiserar bort enskilda kvinnors mänskliga rättigheter och hur rika människor i väst behandlar andra människor, säger Gertrud Åström.

Hon hyser ingen förståelse för dem som likt RFSL förespråkar surrogatmödraskap som en möjlighet för exempelvis homosexuella att skaffa barn. Gertrud Åström anser att varken heterosexuellas eller homosexuellas längtan efter barn kan legitimera handel med kvinnor och barn.

– Visst ska vi göra vårt yttersta för att så många som möjligt ska få möjligheten att få barn, men någon rättighet är det inte, säger Gertrud Åström.

Surrogatmödraskap är i dag inte tillåtet i Sverige, och Sveriges Kvinnolobby kommer att arbeta för att det förblir så.

En organisation som tvärtom arbetar för att det ska bli tillåtet är RFSL. Organisationen vill att det ska tillsättas en statlig utredning som undersöker hur surrogatmödraskap kan regleras juridiskt på ett sätt som säkerställer att kvinnor inte utnyttjas.

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund tycker att det verkar som att Sveriges Kvinnolobby inte har satt sig in i vilka olika varianter av surrogatmödraskap det finns.

– Det låter som att Sveriges Kvinnolobby menar att surrogatmödraskap alltid är en fråga om handel och alltid är problematiskt, oavsett de yttre omständigheterna. Det anser inte vi, säger Ulrika Westerlund.

Hon är förvånad över att det har blivit en så stor diskussion kring just surrogatmödraskap, och önskar att frågor om exempelvis transpersoners rättigheter fick lika stort utrymme.

– Jag antar att den här frågan får så mycket uppmärksamhet för att Kajsa Ekis Ekman har skrivit en bok om ämnet, som många har läst. Det jag tycker är problematiskt är om man får för sig att den enda feministiska ståndpunkten är att vara emot surrogatmödraskap, säger hon, och påpekar att även RFSL är en feministisk organisation.

Vad är RFSL:s främsta argument för surrogatmödraskap?

– Naturligtvis för att det skulle möjliggöra för människor som annars inte skulle kunna bli föräldrar att bli det. Adoption är inte en möjlighet för alla, och det är ju inte heller en i alla delar oproblematisk verksamhet. Jag tycker att det är en konstig situation som det är nu, det finns till exempel ett fall där ett heterosexuellt par har fryst ner embryon för att kvinnan skulle behandlas för cancer. De blev tvungna att ta bort hennes livmoder, och då ville hennes syster bära barnet. Men det får man inte i Sverige trots att alla berörda vill, säger Ulrika Westerlund.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: