Feministiskt Initaiv beslutade att fortsätta diskussionen om surrogatmödraskap.

Inget beslut om surrogatmödraskap i Fi

2011-03-27 | Torun Börtz padlock

INRIKES

– För mig känns det konstigt att ett parti är emot prostitution men för surrogatmödraskap. Julia Bahner rev ner massiva applåder för sitt inlägg i den infekterade frågan om surrogatmödraskap på FI:s partikongress.

Surrogatmödraskap orsakade som väntat en av de mest intensiva debatterna på FI:s kongress i Malmö.

Två motioner stor emot varandra: en förespråkade altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige, medan den andra ansåg att en positiv inställning till surrogatmödraskap går emot allt som FI står för.

– Vi ska göra allt vad vi kan för att stoppa de äggkläckningsindustrier som finns i världen, men det finns en verklighet i Sverige och den ska vi ta ställning till. Ska vi ha en fullständigt avreglerad marknad? Nej, det ska vi inte, tycker vi, sade Gudrun Schyman och talade för styrelsens räkning.

Andra var dock av rakt motsatt uppfattning.

– Det här är en extremt ideologiskt fråga. Surrogatmödraskap handlar om en global industri där fattiga kvinnor i tredjevärlden och arbetarkvinnor i väst används som avelsdjur. Ska vi vara ett parti som står upp för kvinnors rätt till sina kroppar? Annars vill jag inte tillhöra det här partiet, sade Stephanie Thögersen.

Hennes uttalande väckte i sin tur starka reaktioner från Sofia Karlsson:

– Det finns feminister som är för surrogatmödraskap. Ett parti som säger att de som är för surrogatmödraskap inte är feminister, ett sånt parti vill inte jag vara med i!

Efter många inlägg beslutade kongressen tillslut att inte ta ställning till surrogatmödraskap i nuläget. Istället kommer frågan att utredas vidare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: