Rosario Murillo i mitten tillsammans med sin man, Daniel Ortega.

Valet hänger som en skugga över 8 mars

2011-03-11 | Roxana Ortíz padlock

8 MARS/UTRIKES

Den åttonde mars i Nicaragua är en dag av motsättningar. Å ena sidan kräver den autonoma kvinnorättsrörelsen ett stopp på våldet, rätten till abort och de kritiserar presidenten Daniel Ortega för grundlagsbrott i och med sin kandidatur till valen i november 2011. Å andra sidan hyllar Rosario Murillo, taleskvinna för sandinistpartiet och presidentens fru, sandinisternas framgångar med kvinnornas intåg på den politiska scenen.

Det är en varm förmiddag i centrala Managua. Den autonoma kvinnorättsrörelsen har kallat till demonstration. Intågandes kommer demonstranterna omsvepta i lilafärgade flaggor och med handgjorda plakat nedklottrade med slagord som ”stoppa kvinnomorden”. Kraftiga slagord ekar bland demonstranterna ”Utan kvinnors rättigheter, ingen demokrati!”. Talen präglas av den politiska utvecklingen i landet och kritik av motsvarande Valmyndigheten för valfusk och för att understödja Daniel Ortegas återkandidatur till valen i år.

En av ledarna för den autonoma rörelsen, Sofía Montenegro, kritiserade sandinistregeringen för att bära ansvaret för det totala abortförbudet, som avgjordes i parlamentet med stöd av sandinisterna år 2006, och för att vilja strypa de politiska rättigheterna och rätten till att organisera sig.

- Det totala abortförbudet som råder i landet innebär en politik av statsterrorism mot kvinnor, som leder till ett påtvingat moderskap och som eliminerar rätten till att rädda sina egna liv, säger Sofía Montenegro till tidningen el El Nuevo Diario.

Montenegro menar i en tidigare artikel i den nicaraguanska dagspressen, El Nuevo Diario, ”att sandinistregeringen kännetecknas av att kvinnorna är de sista att tillträda politiska poster och de första att sparkas. Medan männen är beständiga så är kvinnorna utbytbara”. Människorättsorganisationen, CENIDH, kräver att presidenten Daniel Ortega överger den dubbla diskursen samt sluta upp med lögnaktiga meddelanden om att erbjuda 50 procent av makten till kvinnorna då makten varken är verklig eller permanent.

Under ett kulturevenemang i Managua, menar en av domarna på Högsta Domstolen, Alba Luz Ramos, att inom denna myndighet har man arbetat för att förbättra kvinnors tillgång till rättvisa och att denna myndighet har lyckats värva in allt fler kvinnor till viktiga poster.

- Inom denna myndighet finns det flest kvinnor representerade, av de 14 domarna är fyra kvinnor, och antalet kvinnor i domstolsväsendet har ökat från 37 procent till 42 procent, säger Alba Luz Ramos till tidningen El Nuevo Diario.

Rosario Murillo, taleskvinna för sandinistregeringen, menar att revolutionen i Nicaragua är inne på sin andra fas, och att kvinnorna håller på att återvinna sina rättigheter, återvinna sina röster och att idag är kvinnorna ekonomiska, sociala och politiska subjekt.

- Jag är säker på att kvinnornas makt, är samma makt som kommer att visa sig inför valen i november, eftersom jag finner så mycket stolthet, så mycket värdighet, så mycket glädje hos kvinnorna. För att även om vi vet att det är mycket som återstår att göra, så har vi arbetat mycket och gjort skillnad. Vi kan fortsätta att göra skillnad. Vi gör det med en känsla för rättvisa och för jämlikhet, då kvinnorna deltar i den sandinistiska befrielsefronten, för 50 procent och mer av den politiska makten, rapporterar den officiella webbtidningen, el 19 digital.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: