Helena Ekholm har revancherat sig och tystat alla kritiker som ifrågasatt hennes mästerskapsnerver.

Helena Ekholm med chans att bli historisk

2011-03-11 | Märit Rönnols padlock

SPORT

I onsdagens distanslopp över 15 kilometer i skidskytte-VM blåste de sibiriska vindarna hårt. Favoriterna sköt bort sig på löpande band, men Helena Ekholms stod stadigt i vinden och vann en utklassningsseger. Den andra medaljen i mästerskapen hittills.

FAKTA/Skidskytte-VM i Chanty Mansijsk

Under fredagen tävlar herrarna i stafett, 4 X 7.5 kilometer. Där kan det bli medalj, men då får inte Carl-Johan Bergmans ben stumna, och då får inte Björn Ferry bomma bort sig. På lördagen har Helena Ekholm chans att bli historisk om hon skjuter nollor rakt igenom i masstarten. Anna-Carin Zidek och de övriga svenskorna vill också visa vad de går för efter onsdagens bottennapp.

Även herrarna åker masstart på lördagen, det är deras sista chans att ta medalj. VM slutar på söndag med stafett över 4 X 5 kilometer för damer, där har svenska laget fin chans till medalj.

Redan innan skidskytte-VM i ryska Chanty Mansijsk har avslutats står det klart att Helena Ekholm är tävlingarnas sensation.

Loppet över 15 kilometer såg ut att bli en tråkig historia med stormvindarna virvlande över den sibiriska snön. Många av favoritnamnen bommade fem eller flera gånger, och för Anna-Carin Zidek blev det hela åtta bom. Men Helena Ekholm tog fram sitt bästa skytte och visade otroliga nerver. Taktiken var att vänta ut vinden, något som visade sig bli ett vinnande drag. I mål var hon hela 2.16 minuter före tvåan.

Svenskan, som gjorde ett katastrofalt dåligt OS förra vintern, har revancherat sig och tystat alla kritiker som ifrågasatt hennes mästerskapsnerver. Medaljen var hennes andra på tre starter i VM, men vad som är ännu mer imponerande är just skyttet. Efter tre genomförda tävlingar har hon noll bom.

På lördag väntar masstart för både damer och herrar. Helena Ekholm får ses som favorit före tyskan Magdalena Neuner samt finskan Kaisa Mäkäräinen. Om Helena Ekholm nollar i även denna tävling blir hon historisk som första skidskytt utan bom i ett VM.