Petra Elisson - Sveriges enda regnbågskonsult.

Hbt-ögonöppnare för chefer prisad

2011-03-11 | Suzanne Vikström padlock

KULTUR

Regnbågscoachen Petra Elisson vill visa chefer att prestationerna ökar när medarbetare får utrymme att vara sig själva. I veckan fick hon pris för boken som är chefernas guide i hbt-frågor.

FAKTA:

Boken Regnbågschefen – Praktisk guide för chefer: så blir du bra på hbt-frågor har Petra Elisson skrivit i samarbete med Sveriges chefsorganisation Ledarna och RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Boken vänder sig främst till chefer och HR-personal, men även till medarbetare på alla nivåer i organisationen.

Petra Elisson är Sveriges första och enda regnbågskonsult, hon hjälper företag och organisationer att bli bättre på att arbeta med mångfald och hbt-frågor,

Läs mer: regnbagskonsulten.wordpress.com

Petra Elisson har många års egen erfarenhet som chef och ledare på företag i resebranschen, i detaljhandeln och inom bemanning och rekrytering.

Många chefer tycker att hbt-frågor är individfrågor och därigenom personliga. Eller att det är en för liten fråga som berör för få personer. Det vill mångfalsdscoachen och Sveriges enda regnbågskonsult, Petra Elisson, sätta stopp för med sin nyutkomna bok Regnbågschefen.

För boken vann hon den 7 mars Veckans Affärers pris "Årets ögonöppnare" på VA Kvinnas gala för de 125 mäktigaste kvinnorna i Sverige. Petra Elisson kommenterar priset.

– Det är helt fantastiskt, jag är så överraskad, stolt och glad. Att Veckans Affärer valde att ge mig priset och därmed sätta hbt-frågor på chefsagendan betyder oerhört mycket.



I sina tidigare jobb som bland annat chef i resebranschen, lärde Petra Elisson känna många hbt-personer. Därmedf fick hon inblick i hur det kan vara att vara hbt-person på en arbetsplats. Det blev starten för hennes intresse för frågan och bakgrunden till boken.

– Detta är en bok jag själv skulle ha velat ha i mitt jobb med ledarskap. Mångfaldsfrågorna är viktiga, speciellt nu med den nya diskrimineringslagstiftningen där jag tycker att hbt kommer i skymundan.



I boken med undertiteln ”Praktisk guide för chefer: så blir du bra på hbt-frågor” får läsaren möta hbt-personer - hälften kvinnor, hälften män samt en transperson och en transvestit - som berättar om sina erfarenheter från olika arbetsplatser.

Men också läsa om goda exempel från företag som redan arbetar framgångsrikt med mångfald. I modellen Regnbågstrappan kan läsaren steg för steg lära sig hur organisationer kan stärka sitt mångfaldsarbete och motverka diskriminering.

I jobbet som företagscoach har Petra Elisson mött många chefer som drar sig för att ta upp hbt-frågorna. Oftast har de för dålig kunskap och är rädda för att göra fel eller för att kränka den personliga integriteten. De flesta tänker har inte ens reflekterat över hur stark deras egen heteronorm är.

– De kan säga ”jag går ju inte omkring och pratar om att jag är hetero hela tiden.” Men det är precis det de gör. Exempelvis när de utgår ifrån att alla runt omkring dem lever i en heterorelation.



Petra Elisson har själv fått nya kunskaper under arbetet med boken. När hon gjorde research bland hbt-personer i sitt eget kontaktnät sa många att de inte hade något särskilt att berätta.

Det hade blivit ett normaltillstånd för dem att anpassa sig på arbetsplatsen, hålla låg profil och antingen vänta in omgivningen med att berätta om sig själva eller inte berätta alls.

– Det gjorde mig väldigt sorgsen. Många kanske inte ens förstår hur de gör avkall på sin person. Chefer behöver bli medvetna och få stor insikt om detta.



Petra Elisson har sett att många chefer tycker att frågan är liten, och i boken ifrågasätter en del av dem också hur många som egentligen är hbt. Eftersom uppskattningsvis cirka 10 procent av befolkningen är hbt-personer och även de har familj och anhöriga så menar hon att det faktiskt blir ganska många människor som cheferna inte har råd att bara strunta i.

Ett exempel ur boken är 24-årige längdhopparen Peter som på grund av det homofoba klimatet och jargongen inte vågade komma ut som gay. Han hade det väldigt tufft och hans resultat blev sämre och sämre.

Till slut kände han att han inte hade något annat val än att komma ut. När han väl gjort det hoppade han över åtta meter på en gång. Petra Elisson tycker att detta är en tydlig metafor för vad som händer när en person inte kan få vara sig själv.

– Min förhoppning med boken är att alla chefer ser detta som en stor och viktig fråga och inte bara som något jobbigt. Att de förstår hur de kan öka trivseln på jobbet när alla får utrymme och därmed bättre förutsättningar att prestera.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: