Andrea på catwalken under Bogotrans.

Mode mot diskriminering

2011-02-25 | Annika Dalén padlock

UTRIKES

– Det var en fin upplevelse. Första varvet var jag väldigt nervös, sen kände jag mig säkrare och njöt av att gå på catwalken, säger Andrea García, en av mannekängerna under modevisningen Bogotrans.

Förra veckan gick den internationella modeveckan av stapeln i Colombias huvudstad Bogotá. Ett stående inslag under veckan sedan några år tillbaka är Bogotrans, en modevisning med enbart transpersoner som mannekänger.

Syftet med Bogotrans är att synliggöra transpersoner och på så vis motverka diskriminering. Visningen sponsras av Bogotás stad och ett av stadens universitet där studenterna på designlinjen gör kläderna. För de tolv mannekängerna var deltagandet centralt:

– Bogotrans har varit viktigt i min process som Andrea. Förberedelsekursen vi gick hjälpte mig att våga synas i rampljuset och känna mig vacker. Nu går jag med ryggen rak och huvudet högt.

Andrea, som till vardags är lärare och forskare på ett av Colombias främsta universitet, tillhör undantagen i en grupp som är starkt marginaliserad och diskriminerad av det colombianska samhället. För de flesta andra är dörrarna till det formella arbetslivet obönhörligt stängda och många har inget annat alternativ än prostitution för sin försörjning.

Bogotrans förändrar inget på egen hand, men förhoppningsvis sår denna modevisning ett litet frö hos den entusiastiska publiken:

– Jag kände viskningar, folk som drog efter andan. Det kändes som att publiken beundrade mig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: