Gaddafi låter mörda sitt frihetslängtande folk.

Flera libyska städer fria

2011-02-25 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Gaddafi behöll under torsdagen sitt grepp om Tripoli, men runtomkring befrias allt fler städer och klaner som tidigare utgjort en maktfaktor överger nu Libyens diktator. Även justitieministern har avgått i protest mot våldet, men varnar för att Gadaffi inte kommer att dra sig för ytterligare blodspillan.

Bella Frank är journalist och läser Centrum för Mellanösternstudiers Masterprogram vid Lunds Universitet

Upp emot 2 000 libyer kan ha dödats hittills rapporterades det under torsdagen. Samma dag höll Gaddafi ytterligare ett tal och liksom de tidigare två framträdanden han gjort den senaste veckan ledde det till många frågor.

Samtidigt kom också rörande bilder från Benghazi på sjungande och skanderade människor som på ett Tahrirtorgsliknande sätt firade sin stads befrielse från ett mer än 40-årigt tyranni.

I Benghazi där upproret startade har ett visst lugn lagt sig. Bilder inifrån staden som under torsdagen postades på Youtube visade ett böljande folkhav med män, kvinnor och barn vars röster ömsom sjöng, ömsom skanderade det vitt beresta slagordet al shab yurid isqat al-nizam, folket kräver att regimen ska falla, liksom krav på att Gaddafi ska lämna landet och Libyen bli fritt. CNN:s journalist Ben Wedeman, vars teveteam är det första som kommit till staden, var överväldig av upplevelsen då han mottogs med stor värme av Benghaziborna. Rörd frågade han sig om han kunde göra det historiska förlopp han nu bevittnar rättvisa.

The Guardians Martin Chulov rapporterar, också på plats, från staden att de flesta affärer håller stängt och internet fortfarande ligger nere. Men liksom i Egypten har folk börjat organisera sig och ett viktigt nav i detta är stadens domstolsbyggnad utanför vilken demonstranter tidigare har campat under nätterna. Ungdomar har nu fått i uppgift att agera trafikpoliser och etablera ordning på stadens gator.

Demonstrationerna utbröt i förra veckan två dagar före den utlysta protestdagen den 17 februari efter att en människorättsadvokat gripits, och bland demonstranterna fanns redan från början många jurister. Advokaten Amal Bagaigis säger till The Guardian att de i början varadvokater som krävde rättigheter men att de nu blivit revolutionärer, samt att det är svårt att klara av alla utmaningar de står inför.

Viktigt stöd för protesterna har kommit från ingenjörer som jobbar på oljefälten i de södra delarna av landet som alla är i oppositionens händer, enligt The Guardian. Tidningen har talat med Moustafa Raba’a som uppger att man satt press på alla chefer vid oljefälten och raffinaderierna att lägga ner arbetet och att skydda utländsk personal.

– En uppmaning har gått ut om att sända ett budskap till Gadaffi att stoppa slakten av folket i Benghazi. Vi beslutade att neka honom privilegiet att exportera olja och gas till Europa, säger Moustafa Raba’a till The Guardian.

Gaddafi har nu framträtt i ett ögonblickskort paraplytal och i ett över timslångt tal i vilket han kallade demonstranterna för kackerlackor – i det senaste talet hävdade han att demonstranterna fått i sig hallucinogena droger via mjölk och snabbkaffe. Han anklagade också Usama bin Laden och al-Qaida för att ligga bakom protesterna. Förutom det uppseendeväckande innehållet ledde även det faktum att talet levererades i form av en telefonintervju med libysk statsteve genast till spekulationer både kring hur trängd han är och om var han faktiskt befinner sig. Gaddafi rapporterades under torsdagen fortfarande kontrollera centrala delar av Tripoli men klart är att protesterna som inleddes i landets östra delar har fått allt starkare fotfäste även i landets västra delar där huvudstaden är belägen. Enligt The Guardian har flera städer väster om Tripoli också tagits över av demonstranter, medan Gaddafi har kontroll över vissa regioner i de centrala delarna av landet.

Gaddafi vände sig i sitt senaste tal särskilt till befolkningen i al-Zawiya där protester pågår. Staden ligger bara cirka fem mil väster om Tripoli och är strategiskt viktig på grund av dess närhet till oljeraffinaderier och en hamn, uppger AP. Enligt rapporter förekommer ihållande skottlossning och en polisstation har bränts ned. Enligt vittnesmål ska också en moské i staden ha beskjutits av Gaddafi-trogna soldater med automatvapen och en luftvärnskanon. I moskén fanns demonstranter som befunnit sig där under flera dagar för att protestera och kräva Gaddafis avgång. Åtminstone tio döda och 150 skadade har rapporterats. Det har också postas flera videoklipp som sägs visa bilder från strider i al-Zawiya under torsdagen.

Times Abigail Hauslohner rapporterar från kuststaden Shehat att en av stadens skolor tjänar som fängelse för 200 soldater, varav vissa tros vara några av de legosoldater som Gaddafi sägs ha rekryterat från bland annat Tchad och Niger. Enligt vittnen Hauslohner har talat med har vissa av de gripna soldaterna haft stora summor pengar på sig, liksom id-kort från hemländerna. Vissa uppger dock att de är libyer från Sabha och att de rekryterats för att delta i stöddemonstrationer för Gaddafi i Tripoli, men att de sedan i stället flugits till armébasen i al-Bayda. Många verkar dock ha dubbelt medborgarskap, enligt Time, och flera ska också tillhöra det illa beryktade Khamisregementet.

Under veckan har bland annat Libyens justitieminister, Mustafa Abdel Galil, avgått i protest mot Gaddafi. Under torsdagen varnade han för att Gaddafi har biologiska och kemiska vapen och att han inte kommer att tveka att använda dem, rapporterar Al Jazeera English. Enligt kanalen har också Ahmed Gadhaf al-Dam, kusin till Gaddafi och en högt uppsatt inom säkerhetsstyrkorna, avgått i protest.

Och än fler libyska diplomater torsdagen sällade sig under torsdagen till upproret. Libyens ambassadör i Jordanien, Amman Mohammad Bargathi, uppgav på torsdagen att han avgår i protest mot Gaddafis våldsanvändning mot befolkningen. I Marocko deklarerade personal vid den libyska ambassaden under förmiddagen att man ställer sig bakom ”folkets revolution”. Flaggan halades och en stor bild på Gaddafi slogs sönder, rapporterar Al Jazeera English. Tidigare har libyska representanter i Arabförbundet och FN gett sitt stöd till protesterna och krävt Gaddafis avgång, liksom diplomater och anställda vid ambassaderna i Kanada, Sverige, Polen, Indonesien, Storbritannien och Kina bland annat. Tidigare i veckan utbröt stort jubel utanför ambassaden i Stockholm då den gröna flaggan halades till förmån för den grön-svart-röda, som var Libyens flagga innan Gaddafi tog makten 1969.

Av ännu större vikt är kanske det faktum att flera av landets klaner har övergett Gaddafi. Historiskt sett har klanerna varit en viktig maktfaktor, inte minst i kampen mot kolonialmakten Italien. I stället för att frångå klanstrukturen, som han till en början hävdade, har Gaddafi under sina 41 år vid makten i stor utsträckning använt sig av klanerna för sitt styre. Därför har han tidigare, med klanerna bakom sig, kunnat slå ner protester när de har uppstått, som under 1970- och 1980-talet då det uppstod mindre kravaller i bland annat Benghazi. Nu har flera av dessa band brutits. Redan i söndags kom uppgifter via Twitter om att en av landets största klaner, Warfallaklanen, hade gått över till demonstranternas sida, uppgifter som senare bekräftats bland annat av tidningen The National. Flera klaner har sedan följt dem i spåren, och det är också en förklaring till varför soldater och poliser gått över till demonstranter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: