Våldet vid Lenintorget var oväntat.

Vitrysslands opposition rättslös

2011-02-18 | Julia von Euler padlock

UTRIKES

Maria Söderberg är chockad över utvecklingen i Vitryssland efter valdagen den 19 december 2010. Två oberoende rapporter, från OSCE och Människorättskämpar för fria val, pekar på valfusk. Ett bakslag för demokratiseringen, och kvinnors möjligheter till inflytande, som EU inte gör tillräckligt för att motverka.

I veckan var det ABF-seminarium i Stockholm om Vitryssland efter valet med Maria Söderberg, fotograf och frilansjournalist, starkt engagerad i landet sedan lång tid, och Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Maria Söderberg berättar att den här gången vågade fler hoppas på att valet skulle gå rätt till. Inför valet fick oppositionen större utrymme i medier och namninsamlingar godkändes för oppositionella.

Därför utbröt stor besvikelse när valresultatet presenterades och sittande president Lukasjenko utmålades som segrare, med nära 80 procent av rösterna. Söderberg riktar stark kritik mot nyhetsrapporteringen i väst efter valet. Hon menar att mediernas förvrängda och överdrivna bilder av händelserna snarare har stärkt Lukasjenkos position. Polisen slog hårt mot demonstranterna, som i sin besvikelse samlats på Lenintorget, och misshandlade både kvinnor och män. Ett efterspel med allvarliga brister i rättssäkerheten har nu tagit fart.

Talande trakasserier

Martin Uggla delar in skeendet i två faser där den första handlade om att i anslutning till demonstrationen häkta och på löpande band döma omkring 700 personer. Dessa dömdes till böter eller 10-15 dagar fängelse. Studenter och statligt anställda som genom mobiloperatörernas register kunnat spåras till Lenintorget har blivit relegerade från universitet och uppsagda från sina jobb.

Den andra fasen pågår just nu och rör omkring 50 personer från oppositionens kärna och människorättsaktivister. Många av dem har varit häktade eller befunnit sig i husarrest sedan valdagen och väntar just nu på att rättegångarna ska starta men deras advokater har svårt att få träffa dem. Advokaterna har ”yppandeförbud” vilket innebär att all kritik av exempelvis rättsprocessen kan leda till en indragen licens. De häktade riskerar upp till 15 års fängelse.

Enligt Martin Uggla är Ryssland vinnare i dragkampen om Vitryssland och på andra sidan är EU tillbaka på ruta ett, åtminstone på kort sikt. Han pekar på att EU genom sanktionslättnader utan några konkreta motkrav försökt knyta Vitryssland närmare sig av realpolitiska skäl och låtit mänskliga rättigheter komma i andra hand.

Opinionsbildning med tvångströja

Maria Söderberg träffade nyligen nio kvinnor som organiserat sig fackligt i landet som bjudits in av S-kvinnor i Stockholms län för erfarenhetsutbyte. Ledarna för det vitryska kvinnopartiet Nadzeya berättade hur grannar knappt vågar hälsa längre på grund av att oppositionella beskrivs som fiender till folket i TV. Och Alena Jaskhova, jurist och ordförande i Nadzeya, berättade för Söderberg att partiet inte finns representerat i parlamentet. Oberoende kvinnor och deras organisationer utesluts från politisk makt.

”När president Lukasjenko beordrade att parlamentet skulle fyllas med en tredjedel kvinnor, ja, då blev det så. Men de sitter som marionetter, inget annat.”, berättade Jaskhova för Maria Söderberg, som själv beskrivit mötet i en text för Olof Palme Center.

Ovissheten och risken för repressalier – att försvinna efter ett offentligt möte, att förlora jobbet eller bli utfryst – sätter en tvångströja på opinionsbildningen. Det finns ingen vana vid att formulera konkreta politiska åtgärder för de vardagsproblem invånarna upplever, inte minst kvinnorna. Kvinnor engagerar sig enligt Söderberg politiskt när de upplever att det får effekt, men för att bilda opinion och skapa förändring behöver de möjligheter att mötas. Det i sin tur kräver både tid, pengar och mod av kvinnorna som ofta redan bär ett tungt ansvar för familjen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: