Anita Berg och Gisela Norström demonstrerar för pensionärernas villkor.

Protesterar mot usla pensioner

2011-02-18 | Ida Ali padlock

EKONOMI

Pensionärerna Anita Berg, 68, och Gisela Norström, 77, har fått nog. Att gamla människor tvingas leva under omänskliga förhållanden till förmån för politikernas höga löner är enligt dem ren och skär stöld. På lördag åker de till Malmö för att demonstrera mot den usla pensionen. Detta med banderollen ”Vi pensionärer vill ha rätt att åldras med värdighet”.

FAKTA/PENSIONER:

Årsinkomst ensamstående 
kvinnliga pensionärer

 Mellan 65 år 74 136 700
 Över 75 år 123 000



Årsinkomst ensamstående 
manliga pensionärer 
Mellan 65 år 74 150 400 
Över 75 år 140 000


Källa: SCB


Demonstrationen äger rum i Malmö på lördag mellan 10 och 15 på Södergatan mellan Gustav Adolfs torg och Stortorget.

- Jag blev för någon dag sedan kontaktad av en kvinnlig pensionär och hon brukar köpa hundmat av märket Bellami. Hon sa att ”förpackningen kostar 11.90 och är stor nog att räcka till flera mål mat. Toppar man den med rödbetor så fungerar det”. Är detta ett Sverige som vi kan vara stolta över? frågar sig Anita Berg när Feministiskt Perspektiv ringer upp henne.

När det orangea kuvertet dinglade ner i brevlådan och Anita Berg öppnade det fanns där ingen höjning av pensionen som politikerna lovat. I takt med att elräkningarna höjts och hyran blivit dyrare har ekonomin försämrats avsevärt. Och detta trots att Anita Berg inte är ensamstående. I samma veva kom ett larm om vanvård från ett äldreboende i Piteå. Där gick startskottet för det kommande upproret. Anita Berg ringde upp Gisela Norstöm, som hon tidigare träffat på en fest organiserad av PRO. Tillsammans tog de beslutet att demonstrera.

- Vart har alla pengar tagit vägen? Vi tillhör den absolut svagaste samhällsgruppen och det är vi som har byggt upp detta samhälle. Politikerna ljuger för oss. De sänkte pensionen och sänkte inkomstskatterna för de som förvärvsarbetar. Inte nog med detta så göder de sig med ofantliga löner medan vi tvinar bort i svält och ensamhet.

Hon berättar också att detta slår hårdast mot ensamstående kvinnliga pensionärer. De som vuxit upp med ordspråket ”tala är silver och tiga är guld”. De kvinnor som tagit hand om sina barn, dubbelarbetat, slitit sig sönder och samman och nu står helt ensamma för att deras män har gått bort. Hon betonar också att de försämrade levnadsvillkoren är en tydlig strategi från politikernas sida. De vet mycket väl att detta är en generation som inte orkar bråka.

- Dessa kvinnor är helt isolerade från samhället. De sitter som fångar i sina egna hem eller på rummet på äldreboendet. De har inte råd med en tidning, tv:n har gått sönder, glasögonen likaså. Att köpa nytt är inte att tala om. De har inte ens råd att hämta ut medicinen på grund av att den inte ingår i högkostnadsskyddet. Och vad säger myndigheterna till dem? Jo, ”ni har väl barn”? Jag menar, är det här verkligen barnens ansvar att ta?

Med sig till Malmö kommer Anita Berg och Gisela Norstöm att presentera en önskelista med tio punkter, där den första lyder ”ta från de rika och ge till dem fattiga”. Ett annat viktigt område är kravet på fri medicin och läkarvård. Det sistnämnda grundar sig dels på själva kostnaderna för medicin och läkarvård. Sedan att systemet kring själva utförandet för att kunna boka en tid samt att hämta ut sin medicin är så krångliga att många gamla inte klarar av det.

- Ibland undrar jag ta mig fan om systemet bara vill att vi dör? Rent praktiskt kan jag inte förstå varför det annars ser ut på detta sätt. Varför tvingas vi leva i misär i ett rikt land som Sverige?

Målet med demonstrationen i Malmö är att nå fram till en dialog med politikerna. Och att framförallt ta kampen och starta debatt om de akuta missförhållanden som i dag, enligt Anita Berg och Gisela Norstöm, är en pensionärs vardag.

Vad skulle du vilja säga till Stadsminister Fredrik Reinfeldt om han satt framför dig just nu?

- Jag skulle klappa till honom, säger hon och fortsätter, nej det skulle jag väl inte göra men jag skulle säga till honom att bege sig ut i verkligheten. Ge oss våra pengar tillbaka och låt sedan gamlingarna vara i fred. Vi har gjort vårt.

Innan vi avslutar samtalet säger Anita Berg:

- Vänta, vänta! Jag köpte förresten den där hundmaten, Bellami, till min egen hund. Jag passade även själv på smaka den och jag kan bara tala om att den smakade hemskt. Men min hund tyckte i alla fall om den.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: