Charlotte Engelkes prisas av Cora

Charlotte Engelkes årets Corist

2011-02-11 | FemPers padlock

KULTUR

Virginia Woolf stod i centrum när kulturtidskriften Cora höll kulturell helkväll i Stockholm denna vecka. Dessutom korades årets Corist.

Cora är en ”milt feministisk” kulturtidsskrift, enligt chefredaktör och arrangör Yvonne Ihmels egen beskrivning. Den utkommer fyra gånger per år och Coras senaste nummer kretsade kring temat Ett eget rum.

Ett eget rum var också ämne för måndagens kulturkvällen, som lockat uppåt 140 personer och rymde mingel, samtal, musik och framträdanden på Forum – nutidsplats för kultur, vid Odenplan i Stockholm.

Allt inleddes med en diskussion mellan Yvonne Ihmels och Ingela Lind om Virginia Woolf och Bloomsburygruppen. Diskussionen varvades med Woolf-texter som lästes upp av Marika Lagercrantz, vilket förtätade stämningen.

Ingela Lind har skrivit boken Leka med modernismen om de radikala engelska författarna, ekonomerna, kritikerna, konstnärerna och historikerna i Bloosburygruppen, som drev idén att vänskap och diskussion är livets mening.

En höjdpunkt under kvällen var koreografen, dansaren och performanceartisten Charlotte Engelkes framträdande. Det började till synes helt spontant sedan hon uppvaktats för utnämningen till årets Corist med motiveringen att hon: ”Ur tyngden av det europeiska kulturarvet lockar fram känslighet och längtan.”

I vår sätter Charlotte Engelkes upp föreställningen Siegfried – the Very Wagner Hero Hour på Dansens hus och utforskar vilka som räknas som dagens hjältar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: